Μετά από καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις που διήρκεσαν πάνω από μία δεκαετία, ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» – στο πλαίσιο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική – ξεκινούν μια σειρά εργασιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.
Το εμβληματικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική μπαίνει στην τελική του ευθεία, με τις υπογραφές που «πέφτουν» σήμερα στο Ηράκλειο
Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι πλήρως εξασφαλισμένη όπως έχει τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί και για σειρά από αντισταθμιστικά έργα, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Σημειώνεται ότι στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην “Αριάδνη Interconnection” και τις ανάδοχες εταιρείες.
Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Για το έργο αυτό ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, είπε μεταξύ άλλων πως νιώθει χαρά και συγκίνηση διότι θυμάται το έργο αυτό να συζητιέται από τότε που ήταν μαθητής.
«Το έφερε η τύχη να μπαίνουν οι υπογραφές ενώ εγώ είμαι Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το έργο αυτό όμως ειναι εθνικό και σε αυτό συνέβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Όλοι μαζί γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα».
Όπως είπε ο Υπουργός το έργο αυτό έχει σημαντική οικονομική σημασία. Υπογράφεται ένα έργο που φέρνει επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Είναι ένα εργο αναπτυξιακό για την Κρήτη. Η αγωνία για την ηλεκτρική επάρκεια με την παράδοση του έργου, θα είναι πλέον παρελθόν. Αυτό το έργο θα αντανακλά και στην Οικονομία. Θα έχει θετική ανατανάκλαση και στους πολίτες, αλλά και στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα έχει και για αυτούς θετικό αποτύπωμα. Παράλληλα το έργο θα επιδράσει θετικά και στους καταναλωτές που σήμερα επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 800 εκ. ευρώ. Η Κρήτη απορροφά τα μισά από αυτά τα χρήματα. Συνεπώς με το έργο αυτό θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο 400 εκ ευρω, την ώρα που το έργο θα κάνει απόσβεση σε δύο χρόνια περίπου.
Ειναι όμως και ένα έργο περιβαλλοντικό. Θα έχουμε θετική επίδραση στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να ξέρει κανείς ότι το 60% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, προέρχονται από τις τρεις Μονάδες στην Κρήτη που λειτουργούν σήμερα στο νησί.
Τέλος ο κ Χατζηδάκης έκανε λόγο στα 9 εκ. ευρώ που θα δοθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στο Δήμο Μαλεβιζίου, από τον ΑΔΜΗΕ και το Πράσινο Ταμείο.
Σε αυτά αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος είπε πως: «όταν κάνεις ένα έργο σε έναν τόπο, πρέπει να είσαι μαζί με τους πολίτες. Πήραμε λοιπόν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της όχλησης στις χερσαίες γραμμές. Αλλαγές που άυξησαν το μπάτζετ κατά 35-40 εκ. ευρώ. Πήραμε ομως και απόφαση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα αφορούν μεταξύ άλλων αναπλάσεις δρόμων και αγροτικής οδοποιίας, ανακαίνιση και κατασκευή σχολείων, εξοπλισμο αγροτικών ιατρείων, βελτίωση φωτισμού κ.α.
Λύνουμε όλα τα προβληματα για να γίνει η Κρήτη ένας ενεργειακός κόμβος. Ενα έργο που έχει επίσης μεγάλη γεωπολιτική σημασία».
Μιλώντας για το έργο ο κ. Μανουσάκης είπε ακόμη ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής. Η ηλέκτρηση της Κρήτης – με βάση το στόχο – θα γίνει το 2023.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Το έργο αυτό ολοκληρώνει τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ ηδη ολοκληρώνει το έργο με το καλώδιο με την Πελοπόννησο, μέσα από το οποίο θα καλυφθεί το 30-40% της ενεργειακής ανάγκης του νησιού. Και το έργο συνολικά θα ολοκληρωθεί το 2023. Είναι αδιανόητο η Κρήτη με τέτοια ανάπτυξη να μην είναι ενεργειακά ασφαλής», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μανουσάκης
«Η Περιφέρεια Κρήτης μπαίνει στο επίκεντρο των επενδύσεων με αυτό το έργο. Αποδεικνύεται η δυναμική του νησιού, το οποίο εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο. Οι επιλογές μας οφείλουν να έχουν βάθος και να είναι μακράς πνοής. Μια πράσινη Κρήτη που γίνεται ελκυστικότερη και μετατρέπεται σε ενεργειακό φάρο.
Συμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη θα καλυφθεί με το έργο αυτό το αίτημα για ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης
«Γίνεταια σαφές ότι με την ολοκληρωση του έργου θα μεταβληθεί η θέση του νησιού στoν παγκόσμια χάρτη.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο ΑΔΜΗΕ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στο έργο, θα χειριστούν όλα τα θέματα που τυχον προκύψουν. Ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι στη διαδικασία αυτή ικανοποιούνται και τα αιτήματα των τοπικων κοινωνιών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης και έκλεισε λέγοντας πως η Κρήτη με αυτό το έργο κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός