Με το φρενήρη αριθμό που υποβάλλονται οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myBusinessSuport για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όλα δείχνουν ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής δεν αποκλείεται να σπάσει το φράγμα των 600.000 ενδιαφερόμενων!
Είναι ενδεικτικό ότι ως χθες το βράδυ είχαν πέσει στο σύστημα 511.172 αιτήσεις, με ρυθμούς περίπου 10.000 αιτήσεων ανά ώρα κι αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεραστεί κατά πολύ η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για περίπου 400.000 δικαιούχους στο νέο γύρο ενισχύσεων. Αρμόδια πηγή επισημαίνει, πάντως, ότι παρά τη ζήτηση για «ρευστό», δεν θα αυξηθεί το προγραμματισμένο κονδύλι του 1,5 δισ ευρώ συμφωνα με το iefimerida.gr.
Η ίδια πηγή σπεύδει, δε, να επισημάνει ότι η «έκρηξη» των αιτήσεων δεν συνεπάγεται πως ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι ίδιος, αφού όπως και στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας, πολλοί θα «κοπούν» είτε γιατί έχουν ξεπεράσει το «ταβάνι» των 800.000 ευρώ (συνολική ενίσχυση από το Προσωρινό Πλαίσιο) είτε γιατί δεν θα καλύπτουν το κριτήριο της πτώσης του τζίρου.
Επιστρεπτέα 5: Θα δοθεί ως επιχορήγηση
Ειδικά όσον αφορά στην πτώση του τζίρου στην περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου, που θα είναι το αποφασιστικό κριτήριο για τον υπολογισμό της ενίσχυσης (και) στην Επιστρεπτέα 5, ΔΕΝ έχει «κλειδώσει» ακόμα αν θα είναι 20% κι όπως όλα δείχνουν η απόφαση για τον αλγόριθμο θα ληφθεί όταν κλείσει η πλατφόρμα και γίνει η τελική ανάλυση των δεδομένων. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν, δε, το ενδεχόμενο να δοθεί μια παράταση αλλά το πολύ 2-3 ημερών, καθώς όπως λένε προέχει να πέσει γρήγορα «ζεστό» χρήμα στην αγορά.
Και σε αυτόν το γύρο Επιστρεπτέας το 50% θα είναι επιχορήγηση και όχι δάνειο, κάτι που σημαίνει ότι περί τα 750 εκατ. Ευρώ θα καταλήξουν στα ταμεία επιχειρήσεων κι επαγγελματιών. Όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, το 1.000άρικο που πήραν χιλιάδες επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις ως ελάχιστο ποσό ενίσχυσης στην Επιστρεπτέα 4, ΔΕΝ θα συμψηφιστεί με την ενίσχυση που θα πάρουν στην Επιστρεπτέα 5 κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλοι αυτοί οι «μικροί» μπορούν να αντλήσουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ κι από το νέο γύρο ενισχύσεων. Για τους υπόλοιπους, στον ειδικό αλγόριθμο θα ενσωματωθούν όλες οι ενισχύσεις, που ενδεχομένως έχουν λάβει από τους προηγούμενους κύκλους.
Ερχονται ρυθμίσεις για τις επιταγές
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται η αγορά και όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις επιταγές. Το «πάγωμα» των 75 ημερών για τις επιταγές Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, καθώς και η παράταση κατά 45 ημέρες του «πάγου» στις επιταγές Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, έγιναν δεκτά με ανακούφιση από την αγορά, ωστόσο έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός και για την τύχη των κομιστών αυτών των επιταγών, οι οποίοι κατά κανόνα είναι προμηθευτές.
Η πρόταση, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, για εξόφληση του 80% αυτών των επιταγών από τις τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δεν φαίνεται να «περπατάει», όχι μόνο γιατί πρόκειται για συναλλαγές/επιταγές υψηλού ρίσκου αλλά και γιατί δεν μπορεί νομικά να στηριχθεί μια διαδικασία- όπως η μεταχρονολογημένη επιταγή- η οποία μπορεί να αποτελεί τον κανόνα στην αγορά, αλλά δεν καλύπτεται από το ισχύον εμπορικό δίκαιο.
Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή καλύπτει επαρκώς και τους κομιστές των επιταγών και μάλιστα με δύο τρόπους:
(α) εάν έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31 Μαίου της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν τον Ιανουάριο καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής από τις 31 Ιανουαρίου ως το τέλος του Φεβρουαρίου
(β) εάν έχουν στην κατοχή τους επιταγές που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τις επιταγές που οι ίδιοι οφείλουν, δεν εγγράφονται στον «Τειρεσία», εφόσον τις εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.