Ορατός είναι ο κίνδυνος της επανάκαμψης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αυξήσεις που έγιναν από εταιρίες προμήθειας το προηγούμενο διάστημα και το ενδεχόμενο ενός νέου σαρωτικού κύματος ανατιμήσεων της κιλοβατώρας θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε δεινή οικονομική θέση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις προθεσμίες πληρωμής των λογαριασμών.
Για την αγορά ενέργειας και τον κίνδυνο επανάκαμψης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος το πρώτο καμπανάκι το σημαίνει η εξαμηνιαία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της, το 16,5% των μικρομεσαίων της αγοράς δηλώνει πως το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στους λογαριασμούς ενέργειας. Δηλαδή ένας στους έξι θα αφήσει απλήρωτο το ρεύμα ή το φυσικό αέριο.
Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με εκείνους που ήδη έχουν αφήσει φέσι… στις εταιρίες ενέργειας. Και σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ πρόκειται για το 15,2%. Με πιο απλά λόγια εμφανίζει ανοδική τάση η αδυναμία της έγκυρης πληρωμής των λογαριασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ένα χρόνο το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε αποκλιμακωθεί. Τον Ιούλιο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων των επιχειρηματιών που δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς ρεύματος ήταν στο 23,5%.
Πιο ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, για τις οποίες το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό μέρος του συνόλου των δαπανών λειτουργίας τους. Η εξαμηνιαία έρευνα της Συνομοσπονδίας δείχνει πως μία στις τρεις (30,9%) δεν θα τα καταφέρουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου στο επόμενο εξάμηνο.
Η αγορά ενέργειας κατάφερε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας να αναχαιτίσει το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών. Η ΔΕΗ λόγω του μεγάλου της μεριδίου υφίστατο τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είχαν εκτιναχθεί ακόμη και στα 3 δις. ευρώ. Η εταιρία πέτυχε μέσα από ειδικό επιχειρησιακό πλάνο να ανακόψει την ορμή και να εισπράττει σταδιακά μέρος των ποσών.