Το «πράσινο φως» και τυπικά αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας με την επιβολή πλαφόν, που θα οδηγήσει σε μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Real News” τα επόμενα 24ωρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του νέου μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποσυνδέει την τιμή παραγωγής ρεύματος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και έτσι ουσιαστικά βγάζει εκτός λειτουργίας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διακυμάνσεις των τιμών.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν υπολογίσει πως με το νέο σχέδιο οι καταναλωτές θα δουν μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Εκτιμάται ότι θα εξανεμιστούν οι αυξήσεις που υπάρχουν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού ουσιαστικά θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που σε αρκετές περιπτώσεις είχε εκτιναχθεί εξαιτίας του ακριβού φυσικού αερίου, από το οποίο αποτελείται το 45% του μείγματος παραγωγής του ρεύματος.
Με τα νέα μέτρα, από 1η Ιουλίου και μετά, απορροφάται:
Το 100% της αύξησης για τους ευάλωτους καταναλωτές και όσους ανήκουν στην κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (πάνω από 500.000 νοικοκυριά).
Εως και το 85% της αύξησης για τα οικιακά τιμολόγια. Αφορά όλες τις κατοικίες, όχι μόνο την πρώτη.
Εως και το 82% της αύξησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφορά 1.250.000 επιχειρήσεις).
Εως και το 95% της αύξησης για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια.
Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο
Τι προβλέπει, όμως, το σχέδιο; Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε ρυθμιζόμενη τιμή αποπληρωμής των παραγωγών ενέργειας. Δηλαδή, ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνεται με βάση το κόστος παραγωγής μαζί με ένα μικρό περιθώριο κέρδους και όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά και τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ανώτατη αυτή τιμή θα προσαρμόζεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας. Ετσι, προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
Αυτή η διαφορά, μεταξύ της αποζημίωσης των παραγωγών και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται απευθείας τα χρήματα αυτά και θα τα κατευθύνει στους πολίτες. Οπως τονίζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αυτόν τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
Ο βασικός στόχος είναι να επιστρέψει η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα και το κόστος στη λιανική, μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, να αγγίζει τα 16 με 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το ελληνικό σχέδιο είναι αποδοτικό και χτυπά στον πυρήνα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αντιθέτως, το ισπανικό σχέδιο προβλέπει οριζόντια επιδότηση των παραγωγών ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι (traders) πωλούν στην ίδια τιμή και στη Γαλλία, όπου υπάρχει συμφωνία, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί πολίτες να επιδοτούν ουσιαστικά και τους Γάλλους.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ