Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ ανοίγει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2021-2030 που βρίσκεται πια στη ΡΑΕ προς έγκριση.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ στη δεκαετία, δίνουν τη δυνατότητα και της ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων και μέσω των υποβρύχιων καλωδίων θα μεταφέρονται οι ποσότητες ρεύματος που παράγουν στο ηπειρωτικό σύστημα.
Το νέο στοιχείο που συμπεριέλαβε στο 10ετές πλάνο ο Διαχειριστής είναι να υπολογίσει τα περιθώρια της ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ ανά νησιωτικό σύμπλεγμα. Η συνολικής ισχύς υπολογίζεται στα 2.442 MW σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η συγκεκριμένη ανάλυση δημιουργεί ένα ξεκάθαρο επενδυτικό περιβάλλον που επιτρέπει στους παραγωγούς να κάνουν τα σχέδια και τους προγραμματισμούς τους για την αναζήτηση των ευκαιριών. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η ισχύς των 2.442 MW αντιστοιχεί σε επενδύσεις της τάξης των 2,6 δις. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα μετά και την ολοκλήρωση και των τεσσάρων φάσεων της διασύνδεσης των Κυκλάδων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης νέων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW: Άνδρος και Τήνος 72 MW, Σύρος, Πάρος, Μύκονος και Νάξος 160 MW και Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος 100 MW.
Μετά την ηλέκτριση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στο νησί δημιουργείται χώρος για έργα ΑΠΕ 160 MW. Και μετά την ολοκλήρωση και της διασύνδεσης με την Αττική (2023) έρχονται να προστεθούν άλλα 600 MW. Υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.080 MW θα εκμεταλλεύονται το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της Κρήτης.
Στα 1.030 MW θα ανέλθει το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ σε Δωδεκάνησα και νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Σάμος, Χίος και Λέσβος 360 MW, Λήμνος, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος 570 MW και Σκύρος 100 MW.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις δύο νησιωτικές περιφέρειες θα κατασκευαστούν σε τρεις φάσεις με σταδιακό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, 2028 και 2029, αντίστοιχα.
Οι πέντε αλλαγές
Το τελικό κείμενο του 10ετούς πλάνου ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ που έστειλε στη ΡΑΕ ο Διαχειριστής έχει πέντε αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη χρονιά:
Επίσπευση της διασύνδεσης Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η Γ’ φάση με την οποία ολοκληρώνεται η διασύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου επιταχύνεται και η ολοκλήρωσή της μετατίθεται από το α’ εξάμηνο 2030 στο β’ εξάμηνο 2029.
Προσδιορισμός του περιθωρίου διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιά. Περιλαμβάνονται αναλυτικά ποσοτικά και χωροταξικά στοιχεία αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ στα νησιά που διασυνδέονται.
Αφαίρεση έργων λόγω απολιγνιτοποίησης. Αφαιρέθηκαν τα έργα που σχεδιάζονταν στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Πτολεμαΐδας, σε εναρμόνιση με τον εθνικό στόχο της απολιγνιτοποίησης.
Υπογειοποίηση των καλωδίων της Άνδρου. Προστέθηκε το έργο της υπογειοποίησης των Γραμμών Μεταφοράς 150 kV στην Άνδρο με στόχο τη θωράκιση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας του νησιού έναντι των διαταραχών που ενδέχεται να προκαλέσουν στο κύκλωμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ποσοτικοποίηση των μονάδων σε εφεδρεία στα διασυνδεόμενα νησιά. Περιλαμβάνεται σχετική τεκμηρίωση για τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής (ΑΣΠ) στα διασυνδεόμενα νησιά, οι οποίοι θα τίθενται σε λειτουργία μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Πηγή: energypress.gr