Κοινή επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών,Εργασίας και Τουρισμού απέστειλαν τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης και το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, ζητώντας “την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης”.
Αναλυτικά η επιστολή:
Σας αποστέλλουμε εκ νέου επιστολή στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις και οι προτάσεις μας καθώς και παραδείγματα, που αφορούν την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των εποχικά απασχολούμενων που δεν είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, καθώς και των εργαζομένων, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται εποχιακής φύσεως και δεν μπορούν να καταθέσουν ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Η υλοποίηση των αιτημάτων μέσα και από τις τροπολογίες που σας έχουμε κατά καιρούς αποστείλει, είναι η μόνη μας ελπίδα για να εξασφαλίσουμε ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα μας επιτρέψει να ζήσουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση, η οποία διατυμπανίζει και καυχιέται ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, να κάνει διαχωρισμό και να αφήνει τους μισούς σχεδόν εποχιακά απασχολούμενους χωρίς καμία βοήθεια.
Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα κατηγοριών εργαζομένων που είναι ακάλυπτοι και χωρίς βοήθεια :
Έχουμε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια (αφορολόγητα, ΤUI, κλπ) αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί κλπ).
Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της πανδημίας δεν προσέλαβαν το ανάλογο προσωπικό την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους. Έτσι φέτος αυτές οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές. (Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται εποχιακή από τον ΟΑΕΔ αν απολύει το 75% του μέσου όρου των υπαλλήλων που απασχολούσε την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς της).
Έτσι ενώ αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνταν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο (ή με 50 φέτος), επειδή η επιχείρηση δεν χαρακτηρίζεται εποχιακή θα πρέπει για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση, να έχουν πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των τελευταίων 2 μηνών πριν την απόλυσή τους…..
Θέμα προκύπτει με αυτούς που υπηρέτησαν την πατρίδα πέρυσι (φαντάροι) και οι οποίοι δούλευαν τα χρόνια πριν την κατάταξή τους σαν ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Αυτοί δεν μπήκαν σε αναστολή φέτος (λόγω του ότι πέρυσι υπηρετούσαν την πατρίδα και δεν δούλεψαν) και δεν τους αρκούν τα 50 ένσημα για να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση λόγω ανεργίας (θα πρέπει να έχουν εργαστεί 2 συνεχόμενες χρονιές σαν εποχιακοί υπάλληλοι).
Επίσης υπάρχει θέμα με τις εγκύους οι οποίες εργάζονται σε εποχικές επιχειρήσεις και οι οποίες δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που επλήγησαν (και που οι εργαζόμενοι τους μπορούν να ενταχθούν σε αναστολή) π.χ. εργαζόμενες σε παραλίες – ομπρελοκαθίσματα κλπ.
Οι παραπάνω εργαζόμενες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας τα 2 τελευταία χρόνια για να δικαιούνται τα επιδόματα λοχείας και τοκετού. Φέτος όμως οι ημέρες εργασίας τους αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου ότι δεν είχαν δικαίωμα να μπουν σε αναστολή είναι ελάχιστα.
Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις συναδέλφων που ενώ εντάσσονται στους εποχιακά εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας με 50 ημέρες εργασίας (βάση της νέας ρύθμισης) και είχαν λύση σύμβασης αρχές Σεπτεμβρίου και απορριπτικές αποφάσεις για το επίδομα ανεργίας, πρέπει στους παραπάνω συναδέλφους να δοθεί το δικαίωμα ένστασης ή νέας αίτησης για ταμείο ανεργίας (γιατί έχει παρέλθει το 60ήμερο).
Μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής. Λόγω της πανδημίας η οικοδομή έχει σταματήσει συμπαρασύροντας μαζί της όλους τους κλάδους που απασχολεί. Πρέπει άμεσα να γίνει πρόβλεψη και στήριξη στην κατηγορία αυτή.
Ζητάμε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού και την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.