«Έχουμε πόλεμο κανονικότατο στη Θεσσαλονίκη» είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας Real Fm 107,1.
«Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι άμαχοι να κάτσουν στα σπίτια τους. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε, επίσης, στον υψηλό βαθμό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη που εκτινάχθηκε στο 32%. Αυτό σημαίνει πως ένα στα τρία δείγματα κατά τον έλεγχο για κορωνοϊό είναι θετικό. Μπορεί αυτό να μη σημαίνει αυτόματα πως ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς έχει μολυνθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο «είναι γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη έχει προσβληθεί από τον COVID-19».
Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου», είπε σε δραματικό τόνο σύμφωνα με το grtimes.gr. «Δεν υπάρχει κάτι που να μην με ανησυχεί» ανέφερε.
«Ουαί και αλίμονο αν επεκταθεί η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα», είπε καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι εφεδρείες που υπάρχουν σε κλίνες και ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα.
«Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ κατά την περίοδο 2021-22. Διανύουμε την περίοδο 2020-21…» ανέφερε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Έκκληση του υπουργού Υγείας στους γιατρούς του ΙΣΘ να στηρίξουν το ΕΣΥ
Έκκληση να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στους γιατρούς που είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), σε δηλώσεις του, το πρωί, από τη Θεσσαλονίκη. «Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες -4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης- να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Στο μεταξύ, ο ΙΣΘ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη προς όλες τις κατευθύνσεις την αναγκαιότητα στήριξης και αλλαγών στο ΕΣΥ ώστε η πολιτεία να αναγνωρίσει έμπρακτα την προσφορά τους και να στηρίξει τους λειτουργούς του». Καλεί, δε το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για την έκτακτη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο δημόσιο τομέα.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των σημερινών αναγκών και της κρισιμότητας της απειλής για τη δημόσια υγεία. Σ’ αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί δίνουμε το παρών με πλήρη συνείδηση του καθήκοντός μας προς την κοινωνία. Στην περίοδο της πανδημίας, οι επισημάνσεις μας και οι προτάσεις μας αποδεικνύονται -δυστυχώς- προφητικές αλλά και επίκαιρες. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ουσιαστικής έμπρακτης ενίσχυσης των λειτουργών του ΕΣΥ και ειδικότερα εκείνων που δίνουν καθημερινά τη μάχη με περιστατικά covid-19», αναφέρουν ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νϊτσας και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Χατζηδημητρίου.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι, ήδη, οι ιατροί του ιδιωτικού τομέα διαχειρίζονται εξωνοσοκομειακά περιστατικά αναχαιτίζοντας σε πρώτο στάδιο την πίεση στα νοσοκομεία και ότι δεκάδες ιδιώτες ενημερώθηκαν και έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να στελεχώσουν δομές του ΕΣΥ, όπου είναι αναγκαίο, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του καθήκοντος.
«Ο ΙΣΘ συνεχίζει να διεκδικεί την υπογραφή συλλογικής σύμβασης των ιδιωτών συναδέλφων μας, τη μισθολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών, και την ευρύτερη σύμπραξη και αλληλοϋποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.