Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Εξαπλώνεται η ευλογιά των πιθήκων – Τι γίνεται στη χώρα μας

Ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως άγγιξε πλέον τα 1.362 επιβεβαιωμένα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, με τα 922 από αυτά να εντοπίζονται μόνο σε 4 χώρες της δυτικής και νοτιοδυτικής Ευρώπης.

Tουλάχιστον τρία δείγματα την εβδομάδα εξετάζονται το τελευταίο διάστημα στα εξειδικευμένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι γιατροί βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση, εν μέρει και εξαιτίας της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της αθρόας εισροής τουριστών στη χώρα μας. Έτσι, αποστέλλονται αρκετά δείγματα στα αρμόδια εργαστήρια από άτομα που εμφανίζουν πυρετό και εξάνθημα.

Ωστόσο, όπως λένε πληροφορίες, τα περιστατικά αυτά είναι μεν εμπύρετα και εμφανίζουν εξάνθημα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πληρούν τα κριτήρια του «ύποπτου κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κυρίως, όμως, δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες που υπάρχει έξαρση ή ενδημεί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, παράγοντας που «ενοχοποιεί» ευθύς εξαρχής ένα πιθανό νέο περιστατικό.

Έτσι τα περισσότερα από τα δείγματα αυτά, αποδεικνύονται τελικά ότι είναι ανεμοβλογιά.

Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με διασπορά της νόσου, προηγείται η Βρετανία με 322 επιβεβαιωμένα περιστατικά και δεύτερη η Ισπανία με 259. Μετά την τρίτη Πορτογαλία με 191 κρούσματα, ακολουθούν:

Γερμανία (150), Καναδάς (111), Γαλλία (91), Ολλανδία (60), ΗΠΑ (45), Ιταλία (26), Βέλγιο (24), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (13) και Ελβετία (12).

Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί συνολικά, 1.460 ύποπτα περιστατικά και 1.362 επιβεβαιωμένα, σύμφωνα με το map.monkeypox.global.health.

Αξίζει να αναφερθεί πως από τα 1.362 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 922 εντοπίζονται μόνο σε 4 χώρες της δυτικής και νοτιοδυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ