Για την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ενοικίων αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές ως προς την εύρεση κατοικίας, μίλησε σήμερα στο MEGA o Γιάννης Ρεβύθης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.
Ο κ. Ρεβύθης μίλησε για τις τιμές των ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί και η ενοικίαση σπιτιού προκαλεί «πονοκέφαλο».
“Περιμένουμε διευκρινίσεις μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού”
«Εμείς προτείνουμε στους πελάτες μας, ακόμα και στους φοιτητές, να αγοράσουν ένα σπίτι και να το αποπληρώνουν για 3-5 χρόνια, όσο ο φοιτητής φοιτά και αργότερα να κάνει την απόσβεσή του. Και εάν το πουλήσει αργότερα, και να κερδίσει κάτι από την υπεραξία και να μην έχει πρόβλημα στην εξεύρεση κατοικίας», ανέφερε αρχικά.
Για το «εάν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση, ο κ. Ρεβύθης είπε πως, «υπάρχουν σπίτια, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε μεσιτικά γραφεία, και να τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες, πάντα με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο. Πάντα να βλέπουν τα σπίτια με το φως της ημέρας και όχι βράδυ, να ρωτούν για τα κοινόχρηστα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν σπίτια και δεν χρειάζεται να είναι έξω από την πύλη του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ας είναι και λίγο πιο μακριά».
«Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που είδαμε με καλό μάτι αλλά περιμένουμε τις διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία, είδαμε πως ανακαινίζουν χιλιάδες φοιτητικές κατοικίες αλλά θα κατασκευαστούν κιόλας. Είναι σημαντικές αυτές οι αλλαγές, καθώς και ο αναπτυξιακός νόμος», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι γενναίες επιχορηγήσεις για τη στέγαση νέων (φοιτητές, νέα ζευγάρια, άνεργοι κ.λπ.) εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την ώρα που οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα πέντε ετών, καθώς η προσφορά την ίδια περίοδο έχει μειωθεί σε διψήφιο ποσοστό λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Για 50.000 φοιτητές, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 83 ευρώ το μήνα στα 125 (από 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως), ενώ με προϋποθέσεις (σ.σ.: συγκατοίκηση) μπορεί να φθάσει έως και τα 167 ευρώ μηνιαίως (2.000 ευρώ).
Επιπλέον ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.
Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.
Αυξήσεις έως 20% συγκριτικά με πέρσι
Πόσο όμως ενοικιάζονται γκαρσονιέρες και δυάρια στις πόλεις με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;
Με βάση τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα για την αγορά φοιτητικών κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά με πέρσι εντοπίζονται στην Πάτρα (+20,07%) ενώ οι μικρότερες στην Κομοτηνή (+9,18%).
Έχουν ξεφύγει οι τιμές στην Αθήνα
Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 44,4% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 53,10%.
Σπίτια μισού αιώνα
Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 51 έτη.
Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης (κέντρο) με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή (κέντρο) με 21 έτη.
Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου) και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.
Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφτηκαν στην Πάτρα (κέντρο) με 40 τ.μ.
Μειωμένη προσφορά
Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς.
Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Μάλιστα η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού, επισημαίνεται στην έρευνα.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.
Πηγή: ot.gr