Η ενεργειακή κρίση είναι ένα τσουνάμι για την ελληνική οικονομία, ειδικά για τους ευάλωτους. Προς το παρόν, χάνονται δύο βασικοί μισθοί από τις αυξήσεις μόνο στην ενέργεια, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.
Τα πράγματα είναι τόσο ευμετάβλητα που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, συμπλήρωσε.
Δυστυχώς, είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία ήταν 331,5 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο, το 2021, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία ανέβηκαν στα 1,137 δισεκ. ευρώ. Φανταστείτε τι γίνεται το 2022 με τις νέες τιμές, είπε.
Σήμερα η ΔΕΗ αγοράζει με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα από παραγωγό ενέργειας από φωτοβολταϊκά, όταν χθες η τιμή της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνονταν από 213 έως 600 ευρώ. Αν είχαμε επάρκεια από φωτοβολταϊκά φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, σημείωσε.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, από τα 6,2% που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο, που ο πόλεμος δεν είχε ακόμα ξεσπάσει, οι 4,2 μονάδες είναι συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, ισχυρίστηκε.
Όμως το 6,2% δεν είναι ο μόνος δείκτης που αποτυπώνει το ροκάνισμα του μισθού, είδαμε που έχουν πάει τα καύσιμα, που έχουν πάει οι τιμές στα είδη διατροφής, είπε.
Όσον αφορά στα χρήματα που έχει δώσει η Ελλάδα στη Ρωσία για αγορά πετρελοειδών προϊόντων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεί της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έδωσε 1,354 δισεκ. ευρώ και το 2021 1,733 δισεκ. ευρώ.
Εκτός από τις εξαγωγές μας στη Ρωσία πλήττεται πλέον και ο τουρισμός, είπε ο κ. Χατζησαλάτας. Όσον αφορά στον τουρισμό, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 900.000 Ρώσους τουρίστες που ξόδευαν πάνω από 5,5 δισεκ. ευρώ για διανυκτερεύσεις.