Φρένο στα δημόσια νοσοκομεία έβαλε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ζητώντας τους να μην στέλνουν άλλα τεστ για έλεγχο και δηλώνοντας αδυναμία εκτέλεσης μοριακού ελέγχου του Covid-19.
Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, το ΕΚΕΑ δεν δύναται να πραγματοποιεί το μοριακό έλεγχο του Covid-19 για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων νησιών- Ηπείρου- Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.
«Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το Ε.ΚΕ.Α.», αναφέρει το κέντρο.
Να τονιστεί ότι το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, καθώς υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, με αποτέλεσμα πολλά τεστ να παραμένουν στα νοσοκομεία και να μην στέλνοντας προς εξέταση.
«Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία», αναφέρει στην καταγγελία της η ΕΙΝΑΠ.
Σύμφωνα με τους Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλία Σιώρα Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον covid-19 στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας.
Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα.
«Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.
Μιλώντας στο in.gr ο Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας τόνισε πως από την μία το ΕΚΕΑ έλεγε στην αρχή πως είχε προγραμματίσει να κάνει μοριακό έλεγχο σε χιλιάδες τεστ και τώρα αποδεικνύεται πως λόγω της αλόγιστης χρήσης έχει ξεπεραστεί το όριο δυνατότητας.
Ο πρόεδρος εργαζομένων του Ευαγγελισμού τόνισε πως στην περίπτωση του νοσοκομείο όπου εργάζεται εκκρεμεί απάντηση σε 160 δείγματα και μάλιστα αφορούν και ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, το πρόβλημα είναι πως το ΕΚΕΑ δεν διαθέτει ούτε αρκετό προσωπικό, ούτε τόσες πολλές βάρδιες αλλά και αντιδραστήρια ώστε να μπορέσει να δεχτεί τόσα πολλά δείγματα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.