Την επικαιρότητα σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα των ελέγχων στα καύσιμα, για τους οποίους είπε πως «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουμε κάνει ελέγχους σε πάρα πολλά πρατήρια καυσίμων, στα οποία έχουμε καταγράψει παραβάσεις που αναλογούν, δυστυχώς, στο 26%. Ένα στα τέσσερα πρατήρια φαίνεται ότι λαμβάνει πρόστιμο από τη “ΔΙΜΕΑ”».
«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων. Η Υπηρεσία έχει επεξεργαστεί τα 64 από τα 137 και σε αυτά τα 64 έχουν διαπιστωθεί 17 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 17 πρόστιμα. Χωρίς παράβαση είναι 47, ενώ σε επεξεργασία είναι τα υπόλοιπα 73. Το ποσοστό παραβατικότητας στα ήδη ελεγμένα είναι ακριβώς 26%. Αφορά σε όλη την επικράτεια, και σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα».
«Σε εξέλιξη είναι και ο μεγάλος έλεγχος στα διυλιστήρια. Είχαμε δώσει προθεσμία στα διυλιστήρια, μέχρι χθες 23 Μάϊου, να παραδώσουν τα στοιχεία. Ενημερώθηκα από την Υπηρεσία ότι τα στοιχεία αυτά έχουν παραδοθεί και από τα δύο διυλιστήρια, οπότε η Υπηρεσία ξεκινά τώρα τη μελέτη αυτών των στοιχείων. Στα διυλιστήρια θα είναι πιο σύνθετος ο έλεγχος γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των στοιχείων».
Για τα πρόστιμα και για το αν εισπράττονται:
«Τα πρόστιμα που έχουμε βάλει από τη ΔΙΜΕΑ είναι τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Οι έλεγχοι ειδικά για την αισχροκέρδεια, τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν οδηγήσει σε πρόστιμα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ».
«Όταν κάνουμε έλεγχο κάπου και βάζουμε πρόστιμο, μετά από λίγο καιρό ξανά πάμε και κάνουμε έλεγχο είτε στο ίδιο πρατήριο, είτε στο ίδιο σούπερ μάρκετ είστε στο ίδιο χονδρεμπορικό κατάστημα. Για ποιο λόγο; Διότι εάν είσαι υπότροπος το πρόστιμο τετραπλασιάζεται. Και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».
«Όταν είχαμε βγάλει Δελτίο Τύπου ότι είχε επιβληθεί σε μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ – το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπήκε ποτέ – υπήρχε συζήτηση αν αυτό το πρόστιμο θα εισπραχτεί. Σας ενημερώνω λοιπόν επισήμως ότι το πρόστιμο αυτό εισπράχθηκε εις το ακέραιον. Άρα, κατάλαβε η αλυσίδα -και τους ευχαριστώ- ότι εδώ είχαν κάνει λάθος».
«Είμαστε συνεχώς στο δρόμο, κάνουμε συνεχώς ελέγχους, βάζουμε συνεχώς πρόστιμα και προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι δεν είναι η ώρα για να κερδοσκοπήσει κάποιος. Τώρα έχουμε πόλεμο, υπάρχει η πρωτοφανής έκρηξη του πληθωρισμού που παρόμοιά της δεν έχει ζήσει εδώ και 30 χρόνια η Ευρώπη και πρέπει σε αυτή τη νέα κατάσταση να δείξουμε όλοι μας όσο γίνεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα».
Για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας:
«Στο Νταβός της Ελβετίας, που είμαι από προχθές, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές του συνέπειες είναι σχεδόν το μόνο θέμα συζήτησης. Ό,τι άλλο θέμα και να υπάρχει, στο τέλος καταλήγει εκεί. Δυστυχώς, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι πάρα πολύ άσχημες. Άκουσα από έναν διαπρεπή οικονομολόγο ότι το 2023 θα είναι το έτος της μεγαλύτερης αποσύνθεσης της παγκόσμιας οικονομίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που έρχεται δεν είναι καθόλου ευχάριστο και σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και μαγικά τεχνάσματα».
Για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα:
«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ αυξημένο. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά δικό της χώρο στο Νταβός, το «Ελληνικό Σπίτι». Έχουν έρθει πάνω από 100 εταιρείες να δουν και εμένα και τους άλλους Υπουργούς, τον κύριο Δήμα και τον κύριο Πλακιωτάκη αλλά και τον κύριο Σμυρλή από το “Enterprise Greece”. Σήμερα καταφθάνει και ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα έχει υψηλού επιπέδου συναντήσεις με εταιρείες κολοσσούς και τεράστια επενδυτικά funds. Γενικά το κομμάτι των επενδύσεων στην Ελλάδα πηγαίνει πάρα πολύ καλά το 2022 και πιστεύω ότι έτσι θα πάει και το 2023».
Για την πορεία του τουρισμού:
«Ο τουρισμός μας και η Ελλάδα γενικότερα, το ΄22 ίσως και το ’23 θα πάει πολύ καλά και μάλιστα, πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Όμως, σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όταν παραδείγματος χάρη οι προβλέψεις για τη Γερμανία μιλούν για παρατεταμένη ύφεση, αυτό κάτι σημαίνει για την Ελλάδα. Σημαίνει ότι οι βασικοί μας πελάτες στον τουρισμό που είναι οι Γερμανοί, θα έχουν μειωμένο εισόδημα, μικρότερη δυνατότητα να κάνουν ταξίδια, μικρότερη δυνατότητα να κάνουν δαπάνες, άρα θα δυσκολεύονται να επισκεφθούν τη χώρα μας. Σε όλους λοιπόν λένε «η Γερμανία είναι σε ύφεση, εμάς τι μας νοιάζει», η απάντηση είναι «μας νοιάζει και μας παρανοιάζει».