«Η επαναληπτική δόση πρέπει να γίνει, η τέταρτη, και πρέπει να γίνει σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε μεγάλα μέρη του πληθυσμού να καλυφθούν με την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο, ώστε να είναι διαχειρίσιμο- από πλευράς ιατρικών υπηρεσιών- το ποσοστό των ανθρώπων που δεν θα απαντήσουν», τόνισε ο Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Δεν πρέπει να επαφιέμεθα στη φυσικό ανοσία, γιατί δεν ξέρουμε ποιος και υπό ποιες συνθήκες θα κινδυνεύσει να νοσήσει βαριά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μιλάμε για καθολικό εμβολιασμό με την 4η δόση, όσο γίνεται γρηγορότερα», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν πλέον τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον, αντέτεινε ότι είναι «άλλο να πεις ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο και άλλο να πεις ότι έρχεται το επικαιροποιημέο εμβόλιο». Υπενθύμισε την εμπειρία που είχαμε από την αρχή των εμβολίων, τον Μάρτιο του 2021, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια παράγονται κατά κύριο λόγο στην Αμερική, και δευτερευόντως στην Ευρώπη. «Η αμερικανική αγορά είναι τεράστια και οι Αμερικάνοι εξαιτίας του μεγάλο κόστους που έχει η πανδημία και στην οικονομία, επείγονται να εμβολιάσουν γρήγορα τον πληθυσμό. Άρα η παραγωγή εφόσον γίνεται στην Αμερική θα διοχετευθεί στην Αμερική», εξήγησε. «Το πότε θα πάρουμε εμβόλια στην Ευρώπη είναι ένα ερώτημα, είναι θέματα και πολιτικών συσχετισμών και οικονομικών συμφωνιών», υπογράμμισε. «Κάποια στιγμή θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τίποτα όμως δεν θα μας εξασφαλίσει ότι θα το έχουμε τον επόμενο μήνα», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα χρειαστεί να κάνουμε εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός δεν είναι “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Χρειάζεται μια εμβολιαστική καμπάνια. Αν δεν γίνει από τώρα, θα απαιτηθεί χρόνος ο οποίος θα είναι κρίσιμος για τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους», πρόσθεσε ο κ. Γεροτζιάφας, δηλώνοντας ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση της εμβολιαστικής καμπάνιας.