Την ελπίδα ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι φαρμακοποιοί.
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης επισημαίνει ότι το ζήτημα των ελλείψεων αποτελεί «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», το οποίο ωστόσο θα αντιμετωπιστεί τόσο με τα μέτρα που λαμβάνονται όσο και με την επικείμενη ύφεση των λοιμώξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Γιατί παρατηρούνται, όμως, αυτές οι ελλείψεις στα φάρμακα; Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει πως ο πρώτος λόγος είναι ότι «υπάρχει τρομακτική ζήτηση, λόγω της έκρηξης των λοιμώξεων, που εδώ και δύο χρόνια, ουσιαστικά, απουσίαζαν. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει. Είναι παγκόσμιο θέμα, παροδικό, όμως θέλει τον χρόνο του για να ανταποκριθεί η εφοδιαστική αλυσίδα».
Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «αυτό που κάνουμε είναι ότι παρεμβαίνουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι ο έλεγχος των φαρμακοβιομηχανιών ότι κάνουν τις εισαγωγές που χρειαζόμαστε. Στα φάρμακα που βγαίνουν στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα. Σε αυτά που εισάγονται, όμως, ελέγχουμε τις φαρμακοβιομηχανίες και ήδη ελέγχουμε εννέα (φαρμακοβιομηχανίες)».
Στο ερώτημα γιατί ελέγχονται οι φαρμακοβιομηχανίες, ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζει: «Ο λόγος είναι απλός. Στο εξωτερικό είναι πιο ακριβά τα φάρμακα. Γι’ αυτό και η “μαμά” εταιρεία προτιμά την παραγωγή να τη στείλει εκεί όπου θα έχει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς πιέζουμε τις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν τις εισαγωγές που χρειαζόμαστε».
Το δεύτερο σκέλος, συνεχίζει ο υπουργός Υγείας, «που δεν αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα αλλά άλλα που είναι ελλειπτικά, είναι ότι έχουμε απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές, ενώ κάναμε και εφόδους στις φαρμακαποθήκες ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν κρατάνε στοκ για να το κάνουν εξαγωγή, αλλά το δίνουν στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο μπήκε “λουκέτο” σε δύο φαρμακαποθήκες, κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί».