Αναταράξεις έχει φέρει η παραίτηση Γεωργόπουλου από τη θέση του συντονιστή στις ΜΕΘ Κρήτης και τη διεύθυνση των Μονάδων του ΠΑΓΝΗ, εξαιτίας της προκήρυξης για τις προσλήψεις εντατικολόγων στο νοσοκομείο, όπως έγραψε το voucherergasia.gr.
Μετά το σάλο της παραίτησης ηρθε και η απάντηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης.
«Οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας», αναφέρει μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Καθηγητή!
Η ανακοίνωση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης αναφέρει:
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεχόμενη την πρόταση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (28/5/2020) και της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ, προχωρά άμεσα στη δημιουργία πρότυπης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κρήτης, την πρώτη διασυνδεόμενη στην Ελλάδα, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου 28/7/2020, με εισήγηση του Διευθυντή της ΜΕΘ, αιτήθηκε εφτά (7) θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία των έντεκα (11) νέων κλινών ΜΕΘ.
3 Σεπτεμβρίου 2020 με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 3674/3.9.2020) συστάθηκαν όχι 7 αλλά 15 συνολικά θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ ΠαΓΝΗ.
8 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ με εισήγηση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προς το ΥΥ.
Στις 22/9/2020 προκηρύχτηκαν 38 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία της Κρήτης, 10 εκ των οποίων για τη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ.
Η προκήρυξη των θέσεων έγινε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 60, Νόμος 4690 (ΦΕΚ 104/30.5.2020) και τον οργανισμό του νοσοκομείου.
Άμεσα θα προκηρυχτούν και οι επόμενες πέντε (5) θέσεις για τις ανάγκες της μονάδας του νοσοκομείου.
Στόχος της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, με την παρούσα προκήρυξη, είναι η ενδυνάμωση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης.
Σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και τη σχετική εισήγηση των ΔΣ, προκηρύχτηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι ειδικότητες που δεν θέτουν σε κίνδυνο ήδη υπάρχουσες μονάδες, τμήματα και κλινικές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ΜΕΘ του νησιού.
Οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας, που παρουσιάζεται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό.
Επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση, διότι θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αναισθησιολογικών τμημάτων και μείωσης αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και κλεισίματος ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ σε νοσοκομείο του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων των πολιτών της Κρήτης.
Οι λόγοι κατανομής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ως έχει στην προκήρυξη, έγιναν κατανοητοί και σεβαστοί και από τους εκπροσώπους των Συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων, όταν το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Στόχος μας πάντα και μοναδική προτεραιότητά μας η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί μας!
Η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης πάνω σε αυτή τη στόχευση, δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας και Συντονιστή λειτουργίας των ΜΕΘ Νοσοκομείων αρμοδιότητάς της, για την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών με λοίμωξη από το νέο κορωνοιό SARS –COV, κ. Γεωργόπουλου, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας τους και στη βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κρήτη.
Ο Γεωργόπουλος
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αποκλείστηκαν από την προκήρυξη οι εξειδικευμένοι εντατικολόγοι με αποτέλεσμα να καλύψουν τις θέσεις ανειδίκευτοι.
Μάλιστα ο ίδιος, πριν την παραίτησή του, είχε εκφράσει την διαφωνία του μέσω ανάρτησης στο διαδίκτυο τονίζοντας ότι ειδικευμένοι εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής, με αποτέλεσμα να μπαίνουν άτομα χωρίς την απαραίτητη εμπειρία.
Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ανέφερε πως ούτε καν κλήθηκε, εξαιτίας θέσης που είχε, να εκφράσει κάποια άποψη πριν την δημοσίευση της προκήρυξης.
Αναλυτικά την ανάρτησή του:
«Βγήκε στον «αέρα» η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα. Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!!!. Εάν συμβεί αυτό ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των Εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής! Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού. Το ίδιο βέβαια ισχύει και γιατρούς με βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία και σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση στην Εντατική Ιατρική! Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου. Η καινούργια ΜΕΘ θα στελεχωθεί αποκλειστικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. Και θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά περιλαμβανομένων και ασθενών με COVID-19. Ελεος!!!».
Έντονες αντιδράσεις των αναισθησιολόγων
Οργισμένη ήταν η αντίδραση των αναισθησιολόγων ΕΣΥ Κρήτης για το θέμα της προκήρυξης. Οι αναισθησιολόγοι σε ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν άδικη την απόφαση, ενώ άφησαν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο πληρώθηκαν οι θέσεις.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, οι αναισθησιολόγοι είναι οι πρώτοι ιατροί που στελέχωσαν τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ διότι από τη φύση της ειδικότητάς τους διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να διαχειριστούν και να σταθεροποιήσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι στην πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. επιλεκτικά και μόνο στην 7η ΥΠΕ για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι Αναισθησιολόγοι αποκλείστηκαν από τις θέσεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ΥΠΕ.
Η απόφαση αυτή αντίκειται στην αρχή της ισοτιμίας με την οποία η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες και κυρίως αποκλείει ικανούς Ιατρούς από νευραλγικές κλινικές/ τμήματα των νοσοκομείων όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αναισθησιολόγοι είναι οι πρώτοι ιατροί που στελέχωσαν τις ΜΕΘ, είναι οι πρώτοι που καλούνται στα ΤΕΠ διότι από τη φύση της ειδικότητάς τους διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να διαχειριστούν και να σταθεροποιήσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
Ο αποκλεισμός τους τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ απλά υποβαθμίζει αυτά τα τμήματα. Ακόμα περισσότερο θίγονται όσοι Αναισθησιολόγοι διαθέτουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης στην Εντατική ή την Επείγουσα Ιατρική και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τους νέους Ιατρούς ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. Για την αγροτικό – αναισθησιολόγο που έσωσε το παιδάκι από το θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο, την αναισθησιολόγο που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ ώστε να έρθουν με ασφάλεια στο Ηράκλειο από τον Αγ Νικόλαο δίδυμα νεογνά, για την αναισθησιολόγο στην Ιεράπετρα που αντιμετώπισε ταυτόχρονα τέσσερις ασθενείς με σοβαρή δηλητηρίαση, για την ειδικευόμενη που έσωσε την ασθενή από επιπλοκή θυρεοειδεκτομής. Για τους αναισθησιολόγους που όλη νύχτα νοσήλευσαν την έγκυο σε αίθουσα χειρουργείου λόγω έλλειψης κλίνης ΜΕΘ, που διέσχισαν όλη την Κρήτη ώστε διασωληνωμένοι ασθενείς να διακομιστούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ, και για τους φοιτητές που αποφάσισαν να ειδικευτούν στην Αναισθησιολογία ώστε να εξειδικευτούν στην Εντατική Θεραπεία ή την Επείγουσα Ιατρική.
Για όλους αυτούς που δεν έλαβαν την πρέπουσα αναγνώριση και θεωρούνται εμβαλώματα του συστήματος, για όλους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε για την άδικη αυτή απόφαση – αντικίνητρο για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας».