Στο άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε προς 14 «τρίτες» χώρες αποφάσισαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου.
Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη λίστα των κρατών, ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μεταξύ των χωρών από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε., είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, η Αλγερία, το Μαυροβούνιο και η Ρουάντα. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη).
Εκτός λίστας τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία.
Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το πράσινο φως, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το πράσινο φως, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι χώρες πλέον θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι, θα προχωρήσει η γραπτή διαδικασία, για επίσημη υιοθέτηση της απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού που άσκησαν πίεση για να συμπεριληφθούν στη λίστα, όπως για η Πορτογαλία η οποία επιχείρησε να αποσπάσει τη δέσμευση των εταίρων της για συμπερίληψη της Βραζιλίας σε δεύτερη φάση στη λίστα (η λατινοαμερικανική χώρα, με περιορισμένο αριθμό τεστ, κατέγραψε πάνω από 40.000 ημερήσια κρούσματα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες).
Από την πλευρά της η Αθήνα, ασκεί πίεση για άνοιγμα συνόρων με τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να διασωθεί η τουριστική περίοδος. Για αυτό τον λόγο, εκφράζει έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τις πύλες της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο, με την εξαίρεση εννέα χωρών, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να κινηθεί μονομερώς.
Πιο συγκρατημένη στάση κράτησαν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, δεδομένου ότι έχουν πληγεί βαθύτατα από την πανδημία και θεωρούν πως δεν χρειάζεται περαιτέρω άνοιγμα συνόρων. Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία ανέφερε πως το άνοιγμα της ζώνης Σένγκεν ήταν αρκετό για την τουριστική κίνηση ενώ η Ισπανία, από την πλευρά της υποστήριζε πως δεν προτίθετο να ανοίξει μονομερώς τα σύνορα αν δεν υπήρχε συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, η λίστα με τις χώρες που θα ταξιδεύουν ελεύθερα προς την Ευρώπη θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα μέσα Μαρτίου εξέδωσε ανακοίνωση για το κλείσιμο των συνόρων ακόμα και σε χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν, επιτρέποντας μόνο την ελεύθερη διέλευση προϊόντων. Αν και υπήρχαν αντιδράσεις από μέλη της Σένγκεν για το κλείσιμο των συνόρων εντός της ζώνης, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε πρώτη φάση, δηλαδή κατά το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας. Αυτό που επισημάνθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η πλήρης αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης και στη συνέχεια το άνοιγμα των συνόρων προς τρίτες χώρες.