“Να γίνουν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές”. Αυτό είναι το αίτημα των εκπαιδευτικών του Ηρακλείου πριν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, όπως εκφράζεται μέσα από ανακοινωση την οποία υπογράφει ο κ. Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλογου Δ. Θεοτοκοπουλος».
Η αγωνία είναι στο “κόκκινο” για την εκπαιδευτική κοινότητα που δε θέλει σε καμία περίπτωση να δει τα σχολεία να μετατρέπονται σε πυρήνες εξάπλωσης του κορωνοιου.
Όπως αναφέρουν δε, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρίσκονται στα σχολεία, δίχως ωστόσο να έχει προβλεφθεί η διενέργεια μαζικών τεστ σε όλους τους συναδέλφους προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στις σχολικές μονάδες. Για τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί, ενώ στο δελτίο τύπου του Υπ. Παιδείας γίνεται αναφορά για αιτήσεις δωρεάν εξέτασης μέσω πλατφόρμας σε εθελοντική βάση.
“Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας στο φυσικό και ζωτικό χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να συναντηθούμε πάλι με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Πέραν των άλλων μέτρων ασφάλειας και προστασίας, που έχουμε προτείνει, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» ζητάμε:
τη διενέργεια μαζικών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού για τους εκπαιδευτικούς του νομού Ηρακλείου από την Πέμπτη 7 έως Κυριακή 10 Ιανουαρίου.
τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εφόσον τα σχολεία είναι ανοιχτά”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
«Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας»
Αξίζει να σημειωθεί ότι με νεότερη ανακοίνωση του ο Συλλογος επισημαίνει ότι «η πάγια θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας και της δημόσιας υγείας συνολικά. Έχουμε επισημάνει πως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η βιαστική όμως και πρόχειρη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων από τις 2 Ιανουαρίου και η χθεσινή θετική εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, μας προβληματίζει στο γεγονός πως δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Στο διάστημα των δύο μηνών, που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, όπως και το καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της αραίωσης των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με την αξιοποίηση αιθουσών που δεν χρησιμοποιούνται και την εύρεση χώρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη στο προσωπικό της καθαριότητας, καθώς όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις.
Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρίσκονται στα σχολεία, δίχως ωστόσο να έχει προβλεφθεί η διενέργεια μαζικών τεστ σε όλους τους συναδέλφους προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στις σχολικές μονάδες. Για τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί, ενώ στο δελτίο τύπου του Υπ. Παιδείας γίνεται αναφορά για αιτήσεις δωρεάν εξέτασης μέσω πλατφόρμας σε εθελοντική βάση.
Τέλος, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να τοποθετηθούν στις ομάδες που θα συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί επίσημα, ακόμη, από την πλευρά της πολιτείας. Ειδικότερα δε το προσωπικό των δομών ειδικής αγωγής, που ούτως ή άλλως παραμένουν ανοικτές, να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να μεριμνήσει για τα παραπάνω μέτρα προστασίας και ασφάλειας, προκρίνει, ως μοναδικό επιπλέον μέτρο, τη διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων. Κι επειδή η πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του, στο δελτίο τύπου κάνει λόγο «όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο».
Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας στο φυσικό και ζωτικό χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να συναντηθούμε πάλι με όρους υγιεινής και ασφάλειας».
Μάσκες
Την ιδια στιγμή η διανομή μασκών ατομικής προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μέρος 2ο) ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά! Στην Αίθουσα Τύπου, στη θύρα 1 του Παγκρητίου Σταδίου προσέρχονται οι διευθυντές των σχολείων για να τις παραλάβουν.
Κι επειδή το ενδιαφέρον επί του θέματος είναι μεγάλο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ Νίκος Αγγελάκης σημειώνει ότι αυτή τη φορά το μέγεθος είναι αυτό που πρέπει.