Κλεισμένα έως τον Φεβρουάριο είναι τα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «1-4,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος. «
Έχουμε λάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων, γιατί πρόκειται για καινούργια παρτίδα, είναι μικρή δόση, το ένα τρίτο της δόσης των ενηλίκων. Και τα ραντεβού είναι κλειστά μέχρι το Φεβρουάριο, καθώς φαίνεται ότι οι γονείς ανταποκρίθηκαν καλά. Μόλις έρθει η επόμενη παρτίδα θα ανοίξουν περισσότερα ραντεβού. Ακόμα δεν ξέρουμε πότε, γιατί τα εμβόλια παράγονται και στέλνονται κατευθείαν».
Όσον αφορά τη νόσηση των παιδιών ο καθηγητής αναφέρει ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των παιδιών που νοσεί σοβαρά και χρειάζεται να μπει στην μονάδα, γιατί τα παιδιά είναι ανθεκτικά σε αυτή την ίωση. Την παθαίνουν και είτε είναι ασυμπτωματικά, είτε την περνάνε ελαφρά. «Στην Ελλάδα έχουν αρρωστήσει 15-20.000 παιδιά, εκ των οποίων ελάχιστα μπήκαν σε ΜΕΘ, ενώ έχουν πεθάνει και τρία παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, 14 και 15 ετών, τα οποία είχαν υποκείμενο νόσημα, παχυσαρκία. Και υποψιάζομαι ότι η ίδια νόσος, ίσως και άλλα χρόνια νοσήματα καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα. Γενικά η μεγαλύτερη ευαλωτότητα στα παιδιά, είναι στην αρχή της ζωής στους, στους πρώτους μήνες».