Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού black out φαίνεται περισσότερο ορατό από ποτέ. Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά βελτίωση παρουσιάζουν, καθώς από τη μία πλευρά ο πρόεδρος Vladimir Putin, εμφανίζεται αμετακίνητος όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ από την άλλη πλευρά η Κομισιόν πιέζει για κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία και το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενεργειακού black out ώστε να περιοριστεί -όσο το δυνατό περισσότερο- το σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου τις προτάσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τηλεργασία αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας ΙΧ.
Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας βλέπει το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για το σενάριο μιας ξαφνικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η Κομισιόν ετοιμάζει και προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται τα εξής:
Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο. Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).
Το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για το σενάριο μιας ξαφνικής διακοπής παροχής αερίου από τη Ρωσία, ετοιμάζοντας ένα έκτακτο σχέδιο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και τον έλεγχο κρίσιμων εταιρειών, όπως διυλιστηρίων.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι προετοιμασίες διεξάγονται υπό το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που επιβεβαιώνει και τον ύψιστο συναγερμό σχετικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη στιμή που αναφέρεται πως το Βερολίνο σκοπεύει να διαμηνύσει πως έφτασε στο όριο του όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.
Σημειώνεται πως η Γερμανία εισαγάγει το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τη στιγμή που το Βερολίνο βρίσκεται μονίμως αντιμέτωπη με επικρίσεις ότι βοηθά στην χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία λόγω της επιχειρηματικής σχέσης της με τη Ρωσία.
Αν και η Γερμανία έχει διαμηνύσει πως θέλει να μειώσει την εξάρτηση της ενεργειακά από τη Ρωσία, αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα του 2024.
Χορήγηση δανείων
Αν και υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνδράμει, οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο είναι ασαφείς.
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση θα υποστήριζε την χορήγηση περαιτέρω δανείων και εγγυήσεων για τη στήριξη των ενεργειακών εταιρειών, έτσι ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών ενώ θα προχωρούσε και στον έλεγχο κρίσιμων επιχειρήσεων, όπως διυλιστηρίων.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντικαγκελάριου Robert Habeck, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει την εξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια.
Προτεραιότητα στις επιχειρήσεις
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Γερμανία εξετάζει το πώς θα διαχειριστεί τη διανομή φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή εξετάζει εάν θα δώσει προτεραιότητα στη Βιομηχανία έναντι των νοικοκυριών, κάτι που θα ήταν μια αντιστροφή της τρέχουσας πολιτικής όπου οι επιχειρήσεις θα αποκοπούν πρώτα.
Σημειώνεται πάντως πως η Ρωσία διαμηνύει πως παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, τη στιγμή που η Γερμανία επιθυμεί να τραβήξει μια γραμμή όσον αφορά την πιθανότητα κυρώσεων για το ρωσικό αέριο.
Πηγή: bankingnews.gr