Σε κατάσταση alert παραμένει η παγκόσμια κοινότητα, καθώς παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις με τον νέο κοροναϊό στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον τελευταίο απολογισμό, ανεβάζοντας τους νεκρούς από την πνευμονία στους 25 και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 830, ενώ άλλοι 1.072 ασθενείς εξετάζονται ως ύποπτοι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι το φαινόμενο δεν συνιστά παγκόσμια απειλή, χαρακτηρίζοντας κατάλληλα τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο, θέτοντας σε καραντίνα πέντε πόλεις, ανάμεσά τους και την «πηγή», όπως υποστηρίζουν, την πόλη Ουχάν των εννέα εκατ. κατοίκων.
Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Κινεζική κυβέρνηση
Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ. Ας δούμε συνοπτικά τα μέτρα:
1)Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.
2)Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».
3)Οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.
4)Το Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
5)Οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.
6)Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.
Ιταλία
Ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού κατεγράφη στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια τραγουδίστρια της Λυρικής, η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.
Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.
Την Παρασκευή, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.
Δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ
Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό σε ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.
Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. «Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας. Ο φοιτητής παρουσιάζει «ελαφριά συμπτώματα» του κοροναϊού που επιτίθεται στο αναπνευστικό, όπως «βήχα» και «συμφόρηση», διευκρίνισε ο Ουίλκ. Ο ασθενής, που ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, «πάει καλά» και πήγε στα επείγοντα «περισσότερο επειδή ανησυχούσε, παρά λόγω των συμπτωμάτων», ανέφερε ο Δρ. Ουίλκ. Οι γιατροί πολύ γρήγορα «διαπίστωσαν ότι ο ασθενής παρουσίαζε ενδείξεις πιθανής παρουσίας του κοροναϊού», ανέφεραν χθες μέσω Facebook οι υγειονομικές αρχές της κομητείας Μπράζος.
Ο ασθενής θα παραμείνει σε απομόνωση ωσότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις που τον αφορούν, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά αύριο Σάββατο. Δείγμα αίματος εστάλη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.
Άλλος ένας άνθρωπος, ένας τριαντάρης που είχε διαμείνει στην Ουχάν, νοσηλεύεται στο Έβερετ, όχι μακριά από το Σιάτλ, όπου αφίχθη τη 15η Ιανουαρίου. Ήρθε ο ίδιος σε επαφή με τις αρχές, μόλις εμφάνισε συμπτώματα τη 19η Ιανουαρίου.
Συγκλονίζουν οι περιγραφές των επιβατών της τελευταίας πτήσης από την Ουχάν
Εικόνες από χολιγουντιανό σενάριο καταστροφής του κόσμου από άγνωστο ιό ζουν οι κάτοικοι μεγάλων περιοχών στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας από τον νέο κοροναϊό της οικογένειας SARS, ο οποίος προκαλεί θανατηφόρα πνευμονία.
Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές των επιβατών της τελευταίας πτήσης που απογειώθηκε από την πόλη Ουχάν, πριν ενεργοποιηθεί η καραντίνα από τις κινεζικές αρχές.
Κατά την έξοδό τους, όλοι φορούσαν μάσκες. Κάποιοι μίλησαν για ελλιπή μέτρα, όπως ο Γάλλος Φιλίπ Ντοζέρ, ο οποίος δήλωσε πως «θα μπορούσα να έχω επιβιβαστεί με 40 πυρετό!». Η πτήση AF139 της Air France, που προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, ήταν εκείνη που μετέφερε τους τελευταίους που… απέδρασαν από την πόλη Ουχάρ, στην οποία εικάζεται πως ξεκίνησε η διασπορά του νέου κοροναϊού. Αυτό που έκανε εντύπωση στον Γάλλο, που διέμενε τους τελευταίους έξι μήνες στην κινεζική πόλη, ήταν οι ελάχιστοι έλεγχοι των κινεζικών αρχών στους επιβάτες του αεροπλάνου.
«Όλοι οι φίλοι μας έμειναν εκεί. Όλοι φορούν μάσκα. Εμείς είχαμε κλείσει εισιτήρια εδώ και πολύ καιρό, για να κάνουμε διακοπές με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους», είπε ο κ. Ντοζέρ, προσθέτοντας: «Περίπου μισή ώρα αργότερα, τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα. Οι στρατιώτες εμφανίστηκαν λίγο πριν φτάσουμε στο αεροπλάνο μας. Σήμερα το πρωί έμαθα ότι η πόλη έχει κλείσει», είπε.
Αποκάλυψε, μάλιστα, και φαινόμενα αισχροκέρδιας, καθώς οι τιμές στα καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων τριπλασιάστηκαν.