Ανησυχία επικρατεί για την αυξημένη διασπορά της Covid-19 στα παιδιά, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς το γεγονός ότι η πλειονότητα των παιδιών που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι για προληπτικούς λόγους.
Τονίζουν, βέβαια, την αξία εμβολιασμού καθώς δεν υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις βαριάς νόσησης και επιπλοκών, ακόμη και με τραγική κατάληξη. Η χώρα μας έχει ένα πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα, το ούτε δύο μηνών βρέφος στη Θεσσαλονίκη που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, προκαλώντας απέραντη θλίψη.
Ανήλικοι είναι περίπου το 2% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών. Μόνο στα δύο Παίδων της Αθήνας νοσηλεύονται περί τα 22 παιδιά. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία, η διάρκεια νοσηλείας, όμως, είναι μειωμένη λόγω της ηπιότερης κλινικής εικόνας που συνοδεύει την παραλλαγή Ομικρον. Η νοσηλεία στην Εντατική στο Ηράκλειο ενός 13χρονου που ήταν εμβολιασμένος ωστόσο ο κορονοϊός του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα ενέτεινε την ανησυχία των γονέων το τελευταίο διάστημα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσίασε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας δεδομένα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που νόσησαν από την Ομικρον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι και στα παιδιά η μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον συνοδεύεται από μια ηπιότερη νόσο, με 30% μικρότερη πιθανότητα να προσέλθουν τα παιδιά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, 67% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 60 έως 70% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΘ σε σύγκριση με τη νόσο που προκαλείται από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, οι ανήλικοι από 0-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 18,5% του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Πριν από ένα μήνα το ίδιο ποσοστό ανερχόταν σε 17,6% των κρουσμάτων. Η αύξηση της διασποράς στους ανήλικους είναι αναμενόμενη κατά τους ειδικούς, μιας και είναι οι περισσότερο ακάλυπτες από τον εμβολιασμό ηλικίες.
Είναι εντυπωσιακό πώς η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας οδήγησε σε σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων στους εφήβους ηλικίας 15 έως 19 ετών, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου χθες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε περιοχές της χώρας όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων του Λυκείου, 15 με 17 ετών, ήταν άνω των 60%, όπως είναι οι περιοχές της Αττικής, της Κρήτης και τα Τρίκαλα. “Αντίθετα, αύξηση των κρουσμάτων στους εφήβους, όπως συμβαίνει και στα μικρότερα παιδιά, σημειώθηκε σε περιοχές όπου λιγότερο από το 50% των εφήβων έχει εμβολιαστεί. Περιοχές όπως είναι η Αρκαδία και η Πέλλα, για παράδειγμα”, πρόσθεσε η ίδια.