Πέντε κρούσματα με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.
Ο ΕΟΔΥ κάθε Πέμπτη προχωρά στην ανακοίνωση στοιχείων για την πορεία των μεταλλάξεων στη χώρα με βάση τις αναλύσεις που γίνονται από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Το δίκτυο αναλύει τυχαίο και επιλεγμένα δείγματα που είναι θετικά στον ιό. Πρόκειται για έναν μικρό αριθμό σε εβδομαδιαία βάση που αποστέλλεται από κάθε νομό της χώρας.
Με βάση λοιπόν τα τελευταία στοιχεία κυρίαρχες παραμένουν οι μεταλλάξεις Όμικρον 1 και Όμικρον 2 με την δεύτερη μάλιστα να κυριαρχεί πλήρως τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Το τελευταίο δίμηνο στην Ήπειρο τα κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον 1 ανέρχονται στο 7,13% και τα κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον 2 στο 90,2%
Στο 1,1% ανέρχονται τα κρούσματα με μετάλλαξη ΒΑ.4 και στο 1,6% με μετάλλαξη ΒΑ.5.
Στο Νομό Άρτας έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα με μετάλλαξη ΒΑ.4 και τρία με ΒΑ.5.
Ένα ακόμη κρούσμα με ΒΑ.4 έχει εντοπιστεί στο Νομό Ιωαννίνων ενώ Πρέβεζα και Θεσπρωτία είναι καθαροί από τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.
Αρκετές μελέτες στο εξωτερικό έδειξαν ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι ελαφρώς πιο μεταδοτικές σε σχέση με την «κανονική» Όμικρον(ΒΑ.1) και την Όμικρον 2 (ΒΑ.2) και ότι μπορούν να υπερκεράσουν σε ένα βαθμό την ανοσιακή προστασία που είχε επιφέρει μια προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 (φυσική ανοσία) ή ο εμβολιασμός.
Από την άλλη, η ανάδυση των δύο νέων υποπαραλλαγών πιθανώς σηματοδοτεί ότι ο ιός SARS-CoV-2 έχει εισέλθει σε μια πιο προβλέψιμη περίοδο, με νέα μικρότερα κύματα να εμφανίζονται περιοδικά από στελέχη του που ήδη κυκλοφορούν.