Σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 παρατηρείται τις τελευταίες 7 ημέρες, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέχρι το απόγευμα χθες είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 81%, τους άνω των 50 ετών το 80,5%, τους άνω των 40 ετών το 78,2%, και τους άνω των 30 ετών το 76%. Στις ηλικίες άνω των 18 ετών, εμβολιασμένο είναι το 74,3% και στις άνω των 12 ετών το 71,4%.
Πορεία των εμβολιασμών
Ξεπεράστηκαν τη Δευτέρα 8/11 οι 13.130.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.715.000 πολίτες, δηλαδή το 64% του γενικού πληθυσμού και το 73,5% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ, είναι το 69,2% του γενικού πληθυσμού και το 80,7% του ενήλικου πληθυσμού.
Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.430.000 πολίτες, δηλαδή το 61,2% του γενικού πληθυσμού και το 70,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,6% του γενικού πληθυσμού και 75,5% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.
Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και επισήμανε ότι η αναμνηστική δόση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, είναι η μισή δόση της κανονικής. Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 15.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 13.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.
Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 264 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1979 στα ιατρεία και περίπου 3000 κατ οίκον.
Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία
Eντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται στο «κόκκινο». Χθες καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 7.335 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19 το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για καταστάσεις τραγικές, με το προσωπικό στις εφημερίες να έχει ξεπεράσει τα όριά του. Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται τουλάχιστον 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
«Οργανώνεται το σύστημα υγείας για να αντέξει στην πίεση που υφίσταται, έχουμε εισαγάγει κίνητρα και εάν δεν αποδώσουν θα προχωρήσουμε στην επίταξη» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Εκτοξεύτηκε» η θετικότητα – Τα μοριακά τεστ ισούνται με τα ημερήσια κρούσματα
Βάσει των χθεσινών στοιχείων, τα 7.335 κρούσματα συνοδεύονται από αρκετά χαμηλό αριθμό τεστ. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 114.388 έλεγχοι για Covid-19, (PCR: 7.047, RAPID:107.341).
Στην ουσία, μόνο ο αριθμός των μοριακών ελέγχων ισούται σχεδόν με τα ημερήσια κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6.4%.
Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν 288.562 και η θετικότητα ανερχόταν στο 1.49%. Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας τετραπλασιάστηκε.
Η πληρότητα των ΜΕΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, την τελευταία εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει συνωστισμός στις κλινικές. Για λόγους διαχείρισης, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να παραχωρούν κλινικές για γενικά περιστατικά, ώστε να νοσηλεύονται σε αυτές περιστατικά Covid, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 80-85% στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνει στο 100% σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας κάνουν τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, ενώ καθημερινά γίνονται διακομιδές στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Στο σύνολο της χώρας, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι στο 60% της μεγάλης πίεσης που είχαν δεχτεί στο 3ο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Αγωνία από τους γιατρούς
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αγωνία τους για το πόσο μπορεί να αντέξει και αυτή τη φορά το σύστημα υγείας, την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 100 ράντζα αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν».
«Το Αττικόν είναι πρωταθλητής με πάνω από 100 ράντζα σε κάθε εφημερία», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega.
Με νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου παρομοίωσε την εφημερία του «Γεννηματάς» η Ματίνα Παγώνη, με τους γιατρούς να δανείζονται ράντζα από το «Σωτηρία».
Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Realfm 97,8 η κ. Παγώνη, η προηγούμενη νύχτα στο νοσοκομείο ήταν «πάρα πολύ δύσκολη». «Είχαμε μια πολύ δύσκολη εφημερία, να φανταστείτε δανειστήκαμε ράντζα από το διπλανό νοσοκομείο, το ”Σωτηρία”», τόνισε.
Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν εισαγωγές στην non Covid που οι ασθενείς βρίσκονταν σε ράντζα. «Ήταν από τις δύσκολες εφημερίες τον τελευταίο καιρό συνήθως δεν είχαμε τόσες εισαγωγές» κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.
Ωστόσο, τη δραματική εικόνα στο «Γεννηματάς» διέψευσε η διοίκηση του νοσοκομείου.