Συναγερμός σε όλο τον κόσμο φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία δείχνει να δημιουργεί πισωγύρισμα στην αναχαίτιση της πανδημίας καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η μεταδοτικότητά της δημιουργεί τεράστια ανησυχία.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδρίασε την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, αξιολόγησε το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και αποφάσισε να το χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή ανησυχίας».
Μάλιστα, στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
Ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ορίζεται από τον ΠΟΥ κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού που παρουσιάζει γενετικές τροποποιήσεις οι οποίες, δυνητικά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, τη σοβαρότητα της νόσησης αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή θεραπειών. Μία παραλλαγή «ενδιαφέροντος», μετατρέπεται σε «ανησυχίας» όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδίδεται ευκολότερα και ταχύτερα, να κάνει τη νόσηση περισσότερο σοβαρή ή να είναι πιο ισχυρή απέναντι στον εμβολιασμό ή τις θεραπείες αντιμετώπισής της.
Την έντονη ανησυχία του για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αυτό που ονομάστηκε μετάλλαξη Όμικρον, εκφράζει στο ethnos.gr o ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραλλαγή ως τη «χειρότερη που έχει εντοπιστεί ποτέ» και υπογραμμίζει ότι «είναι φρικιαστικό το γεγονός ότι αποτελεί την πιο βαριά μεταλλαγμένη έκδοση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, η οποία έχει πολύ μακρύ κατάλογο μεταλλάξεων».