Άλλη βαρύτητα αποκτά η σημερινή συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείο Υγείας μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων αλλά και του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα.
Κι ενώ χτες ανακοινώθηκαν μέτρα στη διασκέδαση, αυστηρότεροι έλεγχοι και σκληρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις, οι ειδικοί έχουν επιπλέον μέτρα στην φαρέτρα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζουν είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα πρώτο μέτρο στη λίστα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι η μετακίνηση των μη εμβολιασμένων (με ΚΤΕΛ, αεροπλάνο, τρένο) από νομό σε νομό με υποχρεωτικό rapid τεστ ή PCR εντός 48 ωρών. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει μέχρι στιγμής μόνο για τα νησιά. Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς.
Ακόμη ένα μέτρο το οποίο αρκετοί ειδικοί «ασπάζονται» είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα.
Δηλαδή οι πολίτες να φορούν τη μάσκα τους και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο δεν έχει «συζητηθεί» στο Μαξίμου, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που το επαναφέρουν στην συζήτηση εξαιτίας του άκρως μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αλλά και της σχετικής χαλάρωσης που έχει παρατηρηθεί στη χρήση της μάσκας γενικότερα.
Φυσικά στο προσχέδιο των ειδικών υπάρχει και το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τοπικούς περιορισμούς και πιο συγκεκριμένα απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Βέβαια οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν θα εφαρμόζεται εν μία νυκτί, καθώς προηγουμένως θα γίνονται οι απαραίτητες προειδοποιήσεις.
Καθημερινή επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης εν μεσω τουριστικής περιόδου
Είναι εμφανές πως τόσο οι ειδικοί (μερικοί από τους οποίους συνεδρίασαν και χτες) όσο και η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εν μέσω τουριστικής περιόδου και όπως έχει αποδείξει πολλές φορές είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί.
Ενδεικτικό της κατάστασης άλλωστε είναι η εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τη Δευτέρα μίλησε μετά από πολύ καιρό για την αύξηση που παρουσιάζουν κυρίως τρεις περιοχές της χώρας, ενώ χτες συμμετείχε και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα την συρροή κρουσμάτων από τη διασκέδαση αλλά και την ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερίας».
Το αρνητικό και το θετικό της αύξησης κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού
Την ίδια ώρα οι ειδικοί τονίζουν πως η απότομη αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα έχει ένα αρνητικό αλλά και ένα θετικό.
Το αρνητικό είναι πως τα μοντέλα των περισσότερων Ελλήνων επιστημόνων δείχνουν περεταίρω αύξηση στα κρούσματα το επόμενο διάστημα.
Φαίνεται μάλιστα πως σε λίγο καιρό θα έχουμε ως βάση τα 2.000 κρούσματα και όχι τα 600 και τα 500 που είχαμε πριν λίγο ημέρες.
Το θετικό μέχρι στιγμής είναι πάντως πως δεν υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.
Συγκεκριμένα οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18.64%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωση η απότομη αύξηση κρουσμάτων την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 50% των πολιτών έχει κάνει την πρώτη δόση, προκαλεί ανησυχία.
Άλλωστε είναι ξεκάθαρο πως η μετάλλαξη Δέλτα που θα επικρατήσει και στη χώρα μας δεν «αναγνωρίζει» ούτε υψηλές θερμοκρασίες, ούτε μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς μπορεί να μεταδοθεί εντός δευτερολέπτων μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν φορούν μάσκα.
Στο επίκεντρο λοιπόν της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών θα είναι η αναλυτική εξέταση των περιοχών με υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Τι θα εξετάσουν οι ειδικοί σήμερα – Οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο
Οι ειδικοί θα εξετάσουν αναλυτικά κάθε περιοχή του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική, την Κρήτη αλλά και το Νότιο Αιγαίο καθώς εκεί εμφανίζεται απότομη αύξηση νέων μολύνσεων.
Οι τρεις συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι τυχαίες καθώς τα παραπάνω νησιά έχουν ξεκινήσει να δέχονται ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ στην Αττική οι νέοι ( περισσότεροι εκ των οποίων ανεμβολίαστοι) ξεχνούν με μιας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει όταν περνούν το κατώφλι ενός μπαρ ή κλαμπ.
Ειδικοί και κυβέρνηση επιχείρησαν στην αρχή να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κάνοντας boost στους εμβολιασμούς.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη ξεκίνησε χτες ο εμβολιασμός στις απομακρυσμένες περιοχές από τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας, ενώ για το ταξίδι στα νησιά απαιτείται αρνητικό rapid τεστ ή PCR για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Επίσης οι νέοι που θα εμβολιάζονται θα γίνονται κάτοχοι μίας προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ την οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε ταξίδια και πολιτιστικά δρώμενα.
Τα παραπάνω μέτρα ήταν αρκετά για να αυξήσουν τα ραντεβού για τσίμπημα, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 98% ο αριθμός τους, αλλά όχι να βάλουν φρένο και στην αύξηση κρουσμάτων.
Έτσι χτες φτάσαμε στα νέα μέτρα στη διασκέδαση αλλά και στην απόφαση για σκληρά πρόστιμα προκειμένου να σταματήσει η συρροή κρουσμάτων από τα κέντρα διασκέδασης.
Μαγιορκίνης: Θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα την ημέρα
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των ειδικών για το καλοκαίρι σίγουρα δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να ακούσουμε.
Είναι ενδεικτικό ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.
Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».
Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό». Πρόσθεσε δε ότι ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες μετακινήσεις, ενώ οι διακρατικές, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους. Οσον αφορά την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.
Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο
Τη δυσοίωνη εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας ήδη από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega. «Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» πρόσθεσε ο καθηγητής και το απέδωσε στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα κρούσματα «στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα».
Λινού: Επαναφορά της μάσκας και μέτρα που θα συζητηθούν
Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού μίλησε στην εκπομπή η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, που είπε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα συζητηθούν το θέμα της μάσκας και άλλα, μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.
«Είχα αντιδράσει όταν άνοιξαν τα γυμναστήρια. Η αερόβια και το τρέξιμο να γίνεται εκτός γυμναστηρίου ή με μάσκα. Να συζητήσουμε πάλι τα κέντρα αισθητικής και άλλα», ανέφερε σχετικά στον ΑΝΤ1.
Ενώ ειδικά για τα μπαρ και με αφορμή τα 100 κρούσματα που διαγνώστηκαν μετά από πάρτι στην Παραλιακή, είπε πως «δεν αναφέρθηκε εκτός από τα 150 ευρώ ότι ‘θα είστε ελεύθεροι, αλλά 15 μέρες μετά τη 2η δόση. Δεν δόθηκε καθόλου σαν μήνυμα’ και πρότεινε να δίνεται ενημερωτικό φυλλάδιο στους νέους που εμβολιάζονται.
«Οι νέοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να προφυλαχθούν, να προστατευθούν», απάντησε, διευκρινίζοντας πως το ζήτημα δεν είναι το να προφυλαχθούν άλλες ηλικιακές ομάδες και εξήγησε πως «κάναμε τα εμβόλια πρώτα στους μεγαλύτερους γιατί είχαν περισσότερες πιθανότητες. Τώρα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ακάλυπτους επειδή θα νοσήσουν λίγοι».
«Η νόσος μεταδίδεται, πιθανότατα επειδή το περνάνε πολύ ελαφριά τα παιδιά, τα κρούσματα να μην είναι 200, αλλά 2000» στους νέους είπε και προκάλεσε «όποιον μπορεί να πάρει το ρίσκο να πεθάνουν νέοι άνθρωποι, ας το πει».
Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαίωσε πως «ισχύει ότι για κάποια στελέχη μπορεί να είναι μικρότερη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ούτως ή άλλως η προστασία είναι διαφορετική η προστασία για κάθε εμβόλιο».
Ενώ για τη μετάλλαξη Δέλτα, πως είναι «πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 3000 γιατί είναι πολύ μεταδοτικό αυτό το στέλεχος και ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».
Κι όταν ρωτήθηκε αν θα ληφθούν τα ίδια μέτρα, σε αυτή την περίπτωση είπε πως «μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει», αναφερόμενη ειδικά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ. Πρότεινε δε, ότι, «καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο».
Για αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, τέλος, είπε πως «πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πολλή αγάπη. Όταν ανεβαίνει κάποιος στον 8ο για να πέσει, δεν του λέμε ‘θα σε συλλάβουμε’, πάμε με ψυχολόγο, κάνουμε ό,τι μπορούμε να τον σώσουμε. Τώρα που κάποιος δεν εμβολιάζεται, δεν μπορείς να τους πεις ‘θα σε απολύσω’».