Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση φαίνεται ότι είναι και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ούτε το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να συνεχίσει να εξετάζει τα δείγματα για τον κορωνοϊό.
Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με έγγραφό του σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής (1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια) αλλά και σε κάποια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας.
Στο έγγραφο που παρουσιάζει το ethnos.gr αναφέρεται: «Λόγω περιορισμένων αντιδραστηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας Και Περιφέρειας και δεν θα παραλαμβάνει από αύριο 3.9.2020 δείγματα για μοριακό έλεγχο SARS-CoV-2 (Covid-19)».
Το εργαστήριο του ΕΚΠΑ μπλόκαρε μετά το ΕΚΕΑ, καθώς άρχισε να δέχεται όλα τα δείγματα τα οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Να υπενθυμιστεί ότι το ΕΚΕΑ, το οποίο επίσης διέκοψε τις εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Τι δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής Τσακρής
Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής επιβεβαιώνει στο ethnos.gr ότι: «πλέον θα εξετάζουμε μόνο τα επείγοντα δείγματα καθότι ήδη έχουμε αναλάβει τον μοριακό έλεγχο για το αεροδρόμιο αλλά και για τις κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που πηγαίνουν στις δομές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε μόνο ότι είναι επείγον από τα νοσοκομεία».
Να σημειωθεί ότι καθημερινά το ΕΚΠΑ πραγματοποιεί 3000 ελέγχους σε δείγματα για τον κορωνοϊο.
Σε ιδιώτη
Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, μετά τις εξελίξεις τόσο με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που μπλόκαρε όσο και με το εργαστήριο του Πανεπιστημίου η εντολή που δόθηκε στα νοσοκομεία ειδικά της Αθήνας είναι να αποστέλλονται τα δείγματα σε ιδιωτικό εργαστήριο, με το οποίο έχει συνάψει σύμβαση το υπουργείο Υγείας. Άγνωστο παραμένει εάν θα συνεχισθεί η σχετική σύμβαση με μόνο ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο δεδομένου ότι δημιουργείται μονοπωλιακή κατάσταση στην αγορά.