Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Κρήτη: Επάρκεια κρέατος και σε εξαιρετική ποιότητα για το Πασχαλινό τραπέζι

Υπάρχει επάρκεια κρέατος, ποιοτικού κρέατος, με ταυτότητα, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη την Ελλάδα”, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη  ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης.

Η Κρήτη διαθέτει το “βαρύ πυροβολικό” την αιγοπροβατοτροφία, και ήδη τροφοδοτεί με χιλιάδες αρνιά όλη την Ελλάδα. Κάθε βράδυ φεύγουν νταλίκες από το λιμάνι για την υπόλοιπη χώρα. Τα συστήματα εκροφής που εφαρμόζονται στην Κρήτη είναι ελευθέρας βοσκής, ακόμα και τα παχυντήριά μας εφαρμόζουν εντελώς φυτική τροφή. Έτσι ο καταναλωτής απολαμβάνει ένα πολύ καλό προϊόν, πολύ καλής ποιότητας.

“Ανατιμήσεις στα τρόφιμα υπάρχουν, και στο κρέας, όμως η τιμή για ένα αρνί, δεν είναι απαγορευτική”, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης. “Η τιμή παραγωγού είναι φέτος 6,5 με 7 ευρώ. Το αρνάκι γάλακτος το προμηθεύεται ο καταναλωτής στα 12 ευρώ, και το κατσικάκι μέχρι 13,5 ευρώ το κιλό. Δεν είναι εφιαλτικό το κόστος, όταν δίνουμε πολλά περισσότερα για τόσα άλλα”.

Ελλείψεις αμνοεριφίων μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας εκτίμησε ο κ. Στεφανάκης, εξηγώντας: “Είχαμε απότομη πτώση της τιμής του αρνιού εξαιτίας της αποτυχίας των εξαγωγών τα Χριστούγεννα, όταν η τιμή παραγωγού ήταν περίπου 6 ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών, χιλιάδες αρνιά που προορίζονταν για εξαγωγή, έμειναν σφαγμένα και δεν εξήχθησαν. Το σύστημα λειτουργώντας κοντόφθαλμα έριξε τότε την τιμή στο αρνί 1,5 – 2 ευρώ.”

Σήμερα, σε μία περίοδο λοιπόν, που ο παραγωγός έρχεται αντιμέτωπος με αυξήσεις του κόστους παραγωγής της τάξης του 120%, η αγορά τον κρατά σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

“Παρατηρούνται αυξημένες απώλειες στους όψιμους τοκετούς”, είπε ο κ Στεφανάκης. “Δεν ασχολούνται οι παραγωγοί δυστυχώς. Τα κόστη είναι τεράστια. Σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα που συνέπεσε με τους όψιμους τοκετούς είχαμε πολλές απώλειες, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα”.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ υπογράμμισε ότι “ο πρωτογενής τομέα του νησιού μας πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί, για να μην κλείσει. Αυτός θα μας στηρίξει μέσα στην επισιτιστική κρίση. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό”.

Share
Ετικέτες: αρνι πασχα

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ