Καλπάζει η ανεργία στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 18,3% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος, από το διορθωμένο προς τα κάτω 17,1% τον Ιούνιο πέρυσι και το διορθωμένο προς τα άνω 17,3% τον Μάιο 2020. Νούμερα, τα οποία είναι ανάλογα και τους υπόλοιπου μήνες του καλοκαιριου!
Με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη και το Αιγαίο.
Ειδικότερα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 836.637 άτομα και αυξήθηκαν κατά 27.091 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2019 (αύξηση 3,3%) και κατά 58.146 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2020 (αύξηση 7,5%).
Για αυτό το θέμα λοιπόν, όπως και για άλλα είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα.
Συγκεκριμενα συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά και τον Πρόεδρο της οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης συναδ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, με κυρίως θέμα την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.
Όπως τονίστηκε στην συνάντηση, για πρώτη φορά στα χρονικά η Κρήτη, έχει φτάσει σε ανεργία στην πρώτη θέση, λόγω της πανδημίας, που είχε σαν αποτέλεσμα μια καταστροφική χρονιά για τον χώρο του τουρισμού.
Παρά το γεγονός του υπερμεγέθους της ανεργίας, δεν υπάρχουν πολιτικές απασχόλησης και ενίσχυσης της εργασίας αλλά μία επιδοματική πολιτική της ανεργίας.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε από εμάς και για πρώτη φορά, ότι παρά το γεγονός ότι έχει νομοθετηθεί από τον περασμένο Ιούνιο το δικαίωμα ενασχόλησης ανέργων στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να στερούνται ή να διακόπτεται το επίδομα ανεργίας, εντούτοις οι κατά τόπους Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δεν έχουν ενημερωθεί για την σχετική εγκύκλιο, όπως επίσης και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ, έχοντας σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά την μη ισχύ του Νόμου, που θα μπορούσε να απεμπλέξει και να διαθέσει πολλά εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα που έχει ανάγκη η Κρήτη αύτη την χρονική περίοδο.
Ο Υπουργός πραγματικά «βγήκε από τα ρούχα του» και δεσμεύτηκε για την άμεση παρέμβαση του στον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούστη Ιωάννη, έτσι ώστε να γίνει η εφαρμογή του Νόμου.
Παράλληλα ζητήθηκε από τον Υπουργό, για την ενίσχυση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, μέρος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, να διατεθούν στον πρωτογενή τομέα με επιδότηση του εργοσήμου.
Σ΄αυτή την πρόταση όχι μόνο συμφώνησε, αλλά δεσμεύτηκε να προχωρήσει με παρέμβαση στον Πρωθυπουργό για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια ενισχύει την ανεργία και όχι την απασχόληση και υπάρχει αναγκαιότητα της αλλαγής αυτής, με σκοπό την επιδότηση της απασχόλησης προς όφελος των εργαζομένων, των παραγωγών, των ασφαλιστικών ταμείων και της εν γένει οικονομίας.
Το ΕΚΗ θα συνεχίσει τις προσπάθειες εφαρμογής πολιτικών μείωσης της ανεργίας, ενώ για άλλη μια φορά καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα ακόμα και επιδοτούμενοι άνεργοι που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας να απευθύνονται στο ΕΚΗ, καθώς και οι παράγωγοι που επιθυμούν να απασχολήσουν εργαζόμενους στην περίοδο της ελαιοκομιδής.
Παράλληλα ενημερώθηκε και η τοπική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ από το ΕΚΗ, για τον σχετικό νόμο, που να σημειωθεί ότι για να ισχύσει, χρειάζεται σχετική αίτηση προς τον ΟΑΕΔ από τον επιδοτούμενο άνεργο