Επικαιρότητα

Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας: Ερωτήματα για την διάθεση των κονδυλίων για τους πληγέντες του σεισμού της Κρήτης

Ο πρώην πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, Εμμανουήλ Σταράκης, με ανοιχτή του επιστολή, παραθέτει μία σειρά από ερωτήματα για το πού πήγαν τα κονδύλια που συγκεντρώθηκαν για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη.

Η ανοιχτή επιστολή όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thegreekherald.com.au και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Ελληνικός Κήρυκας» στην έκδοση της Παρασκευής (21/7):

«Το 2021 η «Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας» (CFANZ) και η «Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης» συγκέντρωσαν περισσότερα από 30.000 δολάρια για τα θύματα του φονικού σεισμού που έπληξε την Κρήτη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είχε δεσμευτεί να προσφέρει 70.000 δολάρια για τα θύματα του σεισμού, με την προσφορά αυτή να αποσύρεται αργότερα.

Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας», ο πρώην Πρόεδρος της «Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, Εμμανουήλ Σταράκης, εξέφρασε τις ανησυχίες του και διατύπωσε τα ερωτήματα του για την διάθεση αυτών των πόρων.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη, ανοιχτή επιστολή του για την οποία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση:

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κρητικής Ομοσπονδίας,

Τον Σεπτέμβριο θα συμπληρωθούν δύο χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κρήτη. Σε αυτό το διάστημα έχω προσπαθήσει επανειλημμένα και χωρίς επιτυχία να λάβω απάντηση από την Κρητική Ομοσπονδία για τον τρόπο διανομής των κονδυλίων, που συγκεντρώθηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων.

Οι προσπάθειες μου έγιναν δεκτές με προσβολές και υπονοούμενα παρά με μια συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης. Οι οργανισμοί μας, τα μέλη μας και οι φίλοι μας δεν δίστασαν να προσφέρουν τα χρήματα τους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης και για τον λόγο αυτό οφείλουμε σε αυτούς να λειτουργούμε με διαφάνεια και να τους διαβεβαιώσουμε ότι τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο διανεμήθηκαν στοχευμένα σε όλους όσοι είχαν ανάγκη.

Έχω επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτή την προσπάθεια καθώς υπό την Προεδρία μου η Παγκρήτια Ένωση, μαζί με τα μέλη της και τους φίλους της, συγκέντρωσαν ή/και δώρισαν το 50% των συνολικών κεφαλαίων, που συλλέχθηκαν.

Πρόσφατα, αρκετοί άνθρωποι που έκαναν δωρεές με ρώτησαν εάν τα συγκεντρωμένα κεφάλαια είχαν διανεμηθεί και δυστυχώς, λόγω της έλλειψης απάντησης από την Ομοσπονδία, δεν κατέστη δυνατό να τους ενημερώσω. Το γεγονός αυτό έφερε τόσο την Παγκρήτια Ένωση όσο και εμένα σε μια δύσκολη θέση, στην οποία δεν θα επιτρέψω να περιέλθω ξανά.

Πιστεύω ότι όταν εμπιστευόμαστε τα χρήματα μας, τα οποία κερδίσαμε με κόπο, για να συμβάλλουμε στους σκοπούς φιλανθρωπικής εκδήλωσης ενίσχυσης για ανθρώπους σε ανάγκη, ιδίως κατά την διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται αποστέλλονται, ότι υπάρχει στοχευμένη διαχείριση των χρημάτων και ότι οι άνθρωποι που ενίσχυσαν την προσπάθεια λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας δεν έχει δώσει ακόμη καμία απάντηση για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων. Σε μια εποχή που πολλοί συνάνθρωποι μας Κρητικοί συνεχίζουν να ζουν σε πρόχειρα καταλύματα, όλοι μας θα έπρεπε να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε. Αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λόγους ύπαρξης των υπερήφανων φιλανθρωπικών ελληνικών οργανισμών.

Λόγω της προηγούμενης θητείας μου, ως Προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης, ειδικά κατά την περίοδο του τραγικού σεισμού, έχω λάβει αιτήματα για την παραχώρηση συνεντεύξεων και ως εκ τούτου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διανεμήθηκαν στους άπορους και ότι οι πληγέντες γνωρίζουν ότι ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ συνεισφέραμε για την άμβλυνση των αντιξοοτήτων τους.

Δεν θέλω η συνέντευξη μου να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι δύο χρόνια μετά, δεν μπορώ να λάβω απάντηση από την Ομοσπονδία. Ωστόσο, θα είμαι ειλικρινής εάν ερωτηθώ. Για όσους δεν έχουν δει τι ακολούθησε την καταστροφή από τον σεισμό, επισυνάπτω μια φωτογραφία που τράβηξα τον Σεπτέμβριο του 2022 στο χωριό Αρκαλοχώρι.

Όπως, όλοι, μπορείτε να δείτε, τα αδέρφια και οι αδερφές μας ζούσαν και πιστεύω ότι εξακολουθούν να ζουν σε μεταλλικά καταλύματα, τα παιδιά τους εξακολουθούν να παίζουν σε ακατάλληλα σπίτια, για να μην αναφέρουμε την ζέστη το καλοκαίρι, το κρύο τον χειμώνα και τις πλημμύρες που υπομένει η Κρήτη. Αν επιλέξουμε ή αρνηθούμε να μην δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τότε θα πρέπει όλοι να σκύψουμε ντροπιασμένοι το κεφάλι μας γιατί αυτός δεν είναι ο ελληνικός και κυρίως ο κρητικός τρόπος ζωής.

Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνω ότι δεν επιτίθεμαι σε κανέναν, δεν υπαινίσσομαι καμία κατάχρηση κονδυλίων ούτε έχω κρυφή ατζέντα. Ωστόσο, βρίσκω πολύ απογοητευτική για να μην πω προσβλητική, την έλλειψη ενημέρωσης και την αδιάφορη στάση, εξ ου και η προσπάθειά μου να ζητήσω την υποστήριξή σας για την δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών.

Έθιξα αυτό το ζήτημα στο τελευταίο συνέδριο της Κρητικής Ομοσπονδίας, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ως ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία και αποσπάσαμε την υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα είχαμε απαντήσεις.

Δυστυχώς, η σιωπή ήταν εκκωφαντική και δεν θα ησυχάσω μέχρι να διαβεβαιωθώ, με αποδείξεις, ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν έχουν διανεμηθεί και έχουν φτάσει σε εκείνους στους οποίους προορίζονταν.

Κεφάλαια που Συγκεντρώθηκαν/Δωρεές:

Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης GoFundMe 11.493,00 δολάρια
Δωρεά Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης (2 x 2.000 $) 4.000 δολάρια
Κρητική Ομοσπονδία GoFundMe 11.450,00 δολάρια
Κρητικοί Σύλλογοι 6.700,00 δολάρια

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 33.643,00 δολάρια

Οι ερωτήσεις μου είναι απλές και απαιτώ τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον Ταμία να απαντήσουν σε κάθε μία από αυτές αντί να τις αποφεύγουν. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα ησυχάσω μέχρι να βεβαιωθώ ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τους οργανισμούς μας έχουν φτάσει στον προορισμό τους και ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά, ζητώ ταπεινά την υποστήριξη σας προκειμένου να δούμε με διαφάνεια που διατέθηκαν τα κονδύλια.

Ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο και τον Ταμία της Κρητικής Ομοσπονδίας:

1. Παρακαλώ επιβεβαιώστε αν, πως, πότε και που διανεμήθηκαν τα κονδύλια.
2. Υπήρξε συμφωνία και σύσταση μας να συζητηθεί που θα διανεμηθούν οι πόροι σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη της Κρήτης, τον Αρχιεπίσκοπο της Κρήτης και τον Δήμαρχο του Αρκαλοχωρίου. Έγινε αυτό; Αν όχι ποιος έλαβε ή θα λάβει την απόφαση για το πώς θα διανεμηθούν οι πόροι και γιατί δεν έγινε τελικά η συνάντηση;

3. Γνωρίζουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου ή όποιοι έλαβαν αυτά τα κεφάλαια (αν διανεμήθηκαν), ποιοι συγκέντρωσαν τα χρήματα ενίσχυσης και αν ναι με ποιο τρόπο ενημερώθηκαν;
4. Γιατί ο ανώνυμος δωρητής ανακάλεσε τη δέσμευσή του για χορήγηση 70.000 δολαρίων και πότε ενημερώθηκε η Ομοσπονδία ότι η υπόσχεση των 70.000 δολαρίων επρόκειτο να ανακληθεί;

5. Γιατί η Ομοσπονδία δεν επανεκτίμησε τη μέθοδο διανομής κεφαλαίων (καθώς βασιζόταν στη δωρεά των 70.000 δολαρίων) επικοινωνώντας με τα μέλη της, ειδικά με την Παγκρήτια Ένωση που ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής όταν ανακλήθηκε η δωρεά των 70.000 δολαρίων, διασφαλίζοντας την επαναξιολόγηση του τρόπου αποστολής των κεφαλαίων;
6. Πόσα χρήματα δώρισε η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας από τους δικούς της λογαριασμούς; Ο λόγος ύπαρξης των οργανισμών της παροικίας και η Ομοσπονδία είναι να στηρίζουμε και να χρηματοδοτούμε σημαντικά ζητήματα, όπως οι πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό. Ακόμη και μια συμβολική χειρονομία από τα ταμεία της Ομοσπονδίας θα ήταν χρήσιμη, καλοδεχούμενη και εκτιμητέα. Ως εκ τούτου, εάν η Ομοσπονδία δεν συνέβαλε, γιατί δεν το έκανε;

7. Τέλος, παρακαλώ επιβεβαιώστε τις δωρεές στον παραπάνω πίνακα και τότε ενημερώστε μας γιατί μόνο 30,000 μεταφέρθηκαν και που βρίσκονται τα υπόλοιπα 3,643.00 δολάρια. Αν οι υπολογισμοί μου δεν είναι σωστοί, παρακαλώ ενημερώστε μας.
Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Σταράκης (Emanuel Starakis)
Πρώην Πρόεδρος (2019-2023)
Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης».

 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ