Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Λέκκας για κατολίσθηση στην Ιεράπετρα: Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί το κακό, δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, για την πτώση βράχου πάνω σε τουριστικό κατάλυμα στην Ιεράπετρα Λασιθίου, που είχε αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μια 45χρονη τουρίστρια από την Τσεχία και να τραυματισθεί ο γιος της.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών επηρέασαν την γεωλογία της περιοχής και εξέφρασε την άποψη πως η συγκεκριμένη μονάδα δωματίων πρέπει να κλείσει μέχρι να αρθεί ο κίνδυνος.

“Το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς, και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 ημέρες σε όλη την Κρήτη.
Ουσιαστικά οι 3 αυτοί παράγοντες υπάρχουν και συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δε θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες. Θα πρέπει να επισημάνουμε για μια φορά ακόμα τον κίνδυνο πως πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και προοδευτικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία.”

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ για το αν αυτές οι σαρωτικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί πριν από 2 εβδομάδες συνδέονται με την τραγική χθεσινοβραδυνή εξέλιξη, ο καθηγητής συμφώνησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ούτος ή άλλως θα υπήρχαν κατολισθήσεις στο σημείο αυτό αλλά οι βροχές επιτάχυναν το φαινόμενο”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ