Σε τρίτο καθολικό lockdown επιστρέφει η Αττική από αύριο Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες.
Στον απόηχο των άσχημων επιδημιολογικών στοιχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στην Αττική αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, θα κλείσουν τα σχολεία εκτός από την ειδική αγωγή.
Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους».
Πάμε όμως να δούμε πόσο διήρκησε το πρώτο και το δεύτερο lockdown και ποιο ήταν το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, τόσο στην πρώτη καραντίνα του περασμένου Μαρτίου, όσο και το δεύτερο lockdown στις αρχές Νοέμβρη.
Το πρώτο ξάφνιασμα του Μαρτίου
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας που οδήγησε στο πρώτο lockdown και τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2020 ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είχαν φτάσει συνολικά τα 89, αριθμός που για τα δεδομένα των ημερών εκείνων αποτελούσε ραγδαία αύξηση. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου, οπότε και ελήφθη η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στις 13 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί το λουκέτο σε κινηματογράφους, θέατρα, εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης και γενικά στο λιανεμπόριο. Με 73 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα την ημέρα εκείνη, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα άγγιζε τα 190, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν μόλις πέντε και είχε καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην Ελλάδα.
Στις 16 Μαρτίου έκλεισε το λιανεμπόριο και απαγορεύτηκε προσωρινά «η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».
Παρά το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και των επισκέψιμων χώρων τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται. Εκείνο το Σαββατοκύριακο ξεχύθηκαν όλοι στους δρόμους για να φύγουν εκτός λεκανοπεδίου και τα διόδια εξόδου των μεγάλων αστικών κέντρων είχαν γεμίσει από χιλιάδες αυτοκίνητα αψηφώντας τις συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεών των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό μήνυμά του ανακοίνωνε πως η χώρα μπαίνει σε απαγορευτικό κυκλοφορίας. Πλέον στο δρόμο μπορούσαν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονταν για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονταν γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειαζόταν φροντίδα. Και, όσοι ασκούνταν ατομικά ή ανά δύο ή συνόδευαν το κατοικίδιό τους. Έτσι στις 10 Μαρτίου ξεκίνησε το πρώτο lockdown, το οποίο συνολικά διήρκεσε 69 ημέρες με άξονα το άνοιγμα των σχολείων την 1η Ιουνίου του 2020.
Πρώτο lockdown
10/03/2020 – Κλειστά σχολεία
13/03/2020 – Λουκέτο σε εστιατόρια/ καφέ/ κινηματογράφους
16/03/2020 – Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα
23/03/2020 – Περιορισμός μετακινήσεων – επιβολή SMS
04/05/2020 Σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων
1/6/2020 Άνοιξαν τα σχολεία – επιστροφή των μαθητών στις τάξεις
(69 μέρες)
Η επιστροφή σε καραντίνα τον Νοέμβριο
Μετά από πέντε μήνες και ενώ είχε μεσολαβήσει η χαλαρότητα των διακοπών, η χώρα μπήκε ξανά στον πάγο για δεύτερη φορά, καθώς επιβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου δεύτερο lockdown.
Οι δρόμοι της Αθήνας παρουσίασαν και πάλι ένα πρωτοφανές μποτιλιάρισμα, με τους πολίτες να σπεύδουν στα καταστήματα για να αγοράσουν τηλεοράσεις και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Για ψυχολογικούς λόγους η κυβέρνηση έδινε ειδική άδεια ώστε, παρά το lockdown, τα κομμωτήρια να μείνουν ανοιχτά ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Οι επιχειρήσεις κατέβασαν πάλι ρολά, επέστρεψε η αβεβαιότητα, οι εργαζόμενοι βγήκαν και πάλι σε αναστολή και οικονομία σε βαθιά κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη καραντίνα επιβλήθηκε με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της τάξης των 50.000 και περίπου 3000 κάθε ημέρα με ζητούμενο να κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός αυτών των νέων φορέων. Επίσης, τον Νοέμβριο υπήρχε η σαφής εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες ο καθημερινός αριθμός νεκρών θα παρουσίαζε αυξητικές τάσεις και μία υπερκάλυψη στις ΜΕΘ.
Τα κρούσματα εστιάζονταν στην κεντρική Μακεδονία -περίπου το 50% όλης της χώρας – ( λόγω και της γιορτής του Αγίου Δημητρίου) και στην Αττική είχαν περιορισθεί στο 25%. Ενδεικτικό της εντυπωσιακής μεταβολής του επιδημιολογικού χάρτη ήταν ότι στη Ροδόπη υπήρχε τον Μάρτιο ποσοστό κρουσμάτων 1 στους 100.000 κατοίκους, όταν ο αριθμός αυτός έχει φθάσει στα 600!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 62% των κλινών ΜΕΘ κορονοϊού είχαν καλυφθεί. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική δέχονταν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονταν και οι απλές κλίνες κορονοϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι είχαν αγγίξει τους 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.
Ο πρωθυπουργός σημείωνε σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού. Η διάρκεια του δεύτερου lockdown -παρά την αρχική πρόβλεψη για 3 εβδομάδες, τελικά είχε διαρκέσει 64 ημέρες, οπότε και οι μαθητές επέστρεψαν στη δια ζώσης εκπαίδευση.
Δεύτερο lockdown
07/11/2020 – Λουκέτο σε λιανεμπόριο – περιορισμός στις μετακινήσεις
14/11/2020 – Κλείνουν τα σχολεία
14/12/2020 – 02/01/2021 – Ανεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα
11/01/2021 – Ανοίγουν τα σχολεία
(64 ημέρες)
Ολικό lockdown στην Αττική από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου: Κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο
Τα νέα μέτρα του σκληρού lockdown στην Αττική ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία θα ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης (11/2) και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως από μεθαύριο Πέμπτη 11/2 και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική.
Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα σχολεία και το λιανεμπόριο, στο νέο lockdown δεν θα λειτουργούν ούτε τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Τα delivery θα λειτουργούν κανονικά, ενώ ο κωδικός 6 για άσκηση θα είναι ενεργός για χωρίς της χρήση οχήματος.
Παράλληλα, πιθανώς οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές αλλά έως 9 πιστούς.
Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο τα ανθοπωλεία να είναι ανοιχτά την Κυριακή 14/2, λόγω του Αγίου Βαλεντίνου.
Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω σήμερα από τους αρμόδιους.
Στο τραπέζι περιορισμοί για τις εξόδους με «κωδικό 6»
Αλλαγές στην χρήση του «περίφημου» κωδικού 6 – για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο – φέρνει το lockdown «τύπου Μαρτίου» , που εισηγήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι λοιμωξιολόγοι και ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό.
Είναι γνωστό ότι πολλοί πολίτες επέλεγαν να κάνουν μία «διασταλτική» ερμηνεία σχετικά με τον χώρο όπου μπορούσαν να κάνουν σωματική άσκηση – με αποτέλεσμα άνθρωποι που ζουν στα βόρεια προάστια να καταλήγουν για χειμερινό μπάνιο στους νότιους Δήμους της Αττικής.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, το πλαίσιο των μετακινήσεων μέσα στο λεκανοπέδιο θα γίνει πιο «σκληρό» για το διάστημα ισχύος των νέων μέτρων – και ο κωδικός μετακίνησης 6 με SMS στο 13033 θα αφορά μόνο σε άσκηση κοντά στο σπίτι του καθενός
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική, που ισχύει ήδη , ενώ δεν ίσχυε στο πρώτο lockdown, θα παραμείνει από τις 21:00 έως τις 5:00 τις καθημερινές, ενώ για τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 5:00, με στόχο τον όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων
Όπως είναι γνωστό, κατά τις ώρες ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται μόνον για λόγους υγείας, εργασίας και για βόλτα με κατοικίδιο.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση για την τηλεργασία: Τα σχέδια για εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Αυστηρότερο πλαίσιο για την τηλεργασία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα σε διάγγελμά του, την εφαρμογή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Αυτό που είναι σίγουρο, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι κλείνουν καταστήματα και σχολεία στην Αττική, ενώ στο πλαίσιο αυτό, πιθανό είναι το «λουκέτο» και σε κομμωτήρια, αλλά και κέντρα αισθητικής – περιποίησης νυχιών.
Στο πλαίσιο αυτό, αύριο δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και επικαιροποιημένα μέτρα για τους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το skai.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επεξεργάζονται τις πτυχές αυτών των μέτρων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα αναμένεται να ακολουθήσουν το μοντέλο που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2020.
Όπως μεταδίδει το μέσο, επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, από την ερχόμενη Πέμπτη, το Δημόσιο θα λειτουργεί με φυσική παρουσία μόνο του απολύτως αναγκαίου προσωπικού.
Παράλληλα, αναμένεται να επιστρέψει το καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς με παιδιά στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ενισχυμένο μοντέλο τηλεργασίας αναμένεται να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η σύσταση της κυβέρνησης είναι να απασχολείται με τηλεργασία το 50% του προσωπικού, με τους ειδικούς να καλούν πάντως στην εφαρμογή της τηλεργασίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.