Για τον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών και στα θηλαστικά και στοκατά πόσο αυτή η εξέλιξη χτυπάει καμπανάκι για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδηγώντας σε μια νέα πανδημία, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
«Έχουν απομονώσει τον ιό και από πολλά ζώα τα οποία δεν είναι πτηνά, δηλαδή και από θηλαστικά. Και γίνεται μια συζήτηση εκτεταμένη στην επιστημονική κοινότητα για το αν αυτό μας χτυπάει το καμπανάκι, για το εάν έχει σημεία προσαρμογής στον άνθρωπο και ότι μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται και στους ανθρώπους. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στους ανθρώπους είναι σποραδικά, δεν έχει δείξει σοβαρά σημεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι είναι ένα κλικ παραπάνω στον άνθρωπο φέτος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε σχετικά ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Ακόμα χρειάζεται και άλλη προσαρμογή για να μπορέσει να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων. Τα περιστατικά στους ανθρώπους είναι πολύ σοβαρά, δηλαδή έχει μία πολύ υψηλή θνητότητα που ξεπερνάει το 20%» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται ύστερα από επαφή με άρρωστο πτηνό και όχι από την κατανάλωσή του. «Μάλιστα συνήθως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι κάνουν εκτροφή σε πτηνά γιατί μεταδίδεται στις φάρμες και εκεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης γίνεται η μετάδοση στον άνθρωπο» προσέθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Η ετοιμότητα για μία επόμενη πανδημία είναι μία συζήτηση που δεν έχει κλείσει. Είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε πανδημία. Όταν συμβεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο καλά γίνεται. Οι πρώτες 60 μέρες είναι οι πιο σημαντικές για την πλήρη ανατροπή της πανδημίας. Μετά τις πρώτες 60 μέρες είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η ροή της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ειδικά σε σχέση με την γρίπη των πτηνών, σημείωσε ότι υπάρχει θεραπευτική αγωγή, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, χρειάζονται πολύ καλύτερες, ενώ το σημαντικό σε κάθε περίπτωση τέτοιων λοιμώξεων είναι να ξεκινήσει η αγωγή από την πρώτη μέρα, επομένως είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση.
«Δεν είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβεί αύριο, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι, για παράδειγμα, στα επόμενα 20 με 30 χρόνια θα έχουμε πάλι πανδημία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχουμε. Η συχνότητα αυξάνεται και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι 2 κυριότεροι είναι ότι η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού είναι μεγάλη, οπότε εξαπλώνονται (σ.σ. οι ιοί) πιο γρήγορα. Και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Αν ένας ιός μολύνει κάποιον στην Κίνα, αύριο γίνεται πρόβλημα στον Καναδά» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης.