Εάν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έλαβε προσφάτως η κυβέρνηση δεν φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κλινικός ιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ο καθηγητής κρίνει πως το πρώτο από αυτά είναι να γενικευτούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να μπουν στον «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τα πιο πολλά κρούσματα:
«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον […] και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα».
Σχολεία
Παράλληλα, χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο ν’ ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους «με ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορονοϊού.
«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά», προσέθεσε.
Εμβόλιο
Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως οι επιστήμονες γνωρίζουν θα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, εάν τ’ αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, «θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων». Μόλις, δηλαδή, το εμβόλιο της Οξφόρδης λάβει την απαιτούμενη έγκριση, αυτομάτως θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός του κόσμου.
«Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», κατέληξε.