Σε κοροϊδία τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην Κρήτη, καθώς οι δεσμεύσεις τόσο της προηγουμενης όσο και της τωρινής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει πράξη, με δυσάρεστες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες του νησιού.
Του Ανδρέα Κριτσωτάκη
Ως σήμερα το μέτρο, το οποίο με την εφαρμογή του θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων, παραμενει στα «χαρτιά».
Το θέμα αυτό τέθηκε πρόσφατα για μια ακόμη φορά στη Βουλή, μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος σημείωσε – μετά την απάντηση που έλαβε – ότι:
«Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Πλακιωτάκη, τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ηράκλειο για εφαρμογή του Μέτρου και για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, το έτος 2019 χάθηκε, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)».
«Στην απάντησή του ο κ. Πλακιωτάκης, όχι μόνο δεν αναφέρει το ακριβές χρονοδιάγραμμα έκδοσης της απαιτούμενης Κ.Υ.Α., αλλά παραδέχεται ότι το Πρόγραμμα θα αφορά το 2020, αφήνοντας εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις της Κρήτης για το 2019. Αναπάντητο μένει επίσης το ερώτημά μας, σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ένταξη των φυσικών προσώπων στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε αλλά και σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού στην επίκαιρη ερώτησή μας τον Ιανουάριο του 2020, υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.
Η ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου θα αποτελέσει μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.
Συμφωνα με το Βουλευτή ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις πληρωμές των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους το 2020, ενώ δεν έχει ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των παραστατικών μεταφοράς, για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τα υπόλοιπα νησιά, σε μια περίοδο κατα την οποία η επιχειρηματικότητα χρίζει έμπρακτη στήριξη.
Οι αγρότες
Μάλιστα δεν έχουν περασει παρα μόνο λίγες μέρες από την επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη που εστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ζητώντας την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.
«Την άμεση και πλήρη ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, για να μην χαθούν τα κονδύλια του 2019 που έχουν δεσμευτεί για τις επιχειρήσεις του αγροτικού μας κλάδου και των άλλων κρητικών επιχειρήσεων, όπως έχετε υποσχεθεί, ζητούμε να εφαρμόσετε κ. Υπουργέ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και διακίνησης αγροτικών προϊόντων μας, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και για μη χάνουμε τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, λόγω των μεταφορικών εξόδων που ανεβάζουν την τελική αξία των προϊόντων μας.
Το αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες αγροτικές μας επιτηρήσεις ,οι οργανώσεις παραγωγών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και κατ επέκταση όλοι οι αγρότες, δεν είναι απλώς ένα «επίδομα» ,αλλά μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή μας οικονομία», επισημαίνουν οι αγρότες.
Και συνεχίζουν λέγοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 568/2019 βάση της οποίας θα επιτραπεί στις αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις της Κρήτης, να υποβάλουν αιτήματα χρηματοδότησης, παρακαλούμε να το προωθήσετε άμεσα. Προ τριμήνου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, είχατε υποσχεθεί ότι θα λύνατε το πρόβλημα σε είκοσι μέρες.
«Επειδή καταλαβαίνουμε ότι η υγειονομική κρίση πήγε πολλές υποθέσεις πίσω, ζητάμε τώρα που έχει επιστρέψει σχετικά η ηρεμία να προχωρήσετε στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλη την Κρήτη.
Γνωρίζουμε πως έχουν δεσμευτεί 570εκ. ευρώ για το έργο συνολικά και 156εκ ευρώ για 2019, συνεπώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη.
Αν δεν εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τα προϊόντα της Κρήτης φοβόμαστε ότι το νησί μας και οι παραγωγικές τους δυνάμεις θα τεθούν στο περιθώριο.
Έχετε μιλήσει για την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός στοχευόμενου χρηματοδοτικού εργαλείου για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να έχετε εξηγήσει και να έχετε δώσει λεπτομέρειες, ούτε για τις πηγές και το ύψος χρηματοδότησης ούτε για τη φιλοσοφία του νέου αυτού εργαλείου.
Αυτά περιμένουμε από εσάς κ. Υπουργέ», καταλήγει η επιστολη την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ Γιάννης Αγγελάκης.