Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος δεν είμαι κωλοτούμπας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που ξεκίνησε στις 13:00.
«Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι κατεβάζω κατά τι τον πήχη της αυτοδυναμίας, με σκοπό να την εξασφαλίσω. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να εξασφαλίσω μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός από μία περίπτωση: «Εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και πει ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μια “βόμβα” για τα εκλογικά θεμέλια».
«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού, ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Για παρακολούθηση Ανδρουλάκη
«Προφανώς και δεν είναι κανονικό» να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός αν και τότε ήταν απλά ευρωβουλευτής, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση. Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχουν «εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα» για να μπορεί να διαταχθεί μια τέτοια νόμιμη επισύνδεση». Πρόσθεσε δε ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη.
Για το αν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφύγει κάθε συνάντηση μαζί του. «Δύο φορές του έχω ζητήσει. Τι πιο φυσιολογικό να βρεθούμε και να συζητήσουμε;» είπε. «Έχει πει ότι δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό τον διαλέγει ο λαός και όχι ο Ανδρουλάκης. Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε, ότι με το ΚΙΝΑΛ η ΝΔ έχει συγκυβερνήσει. «Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά τις μεταρρυθμίσεις μας. Είναι δικό του θέμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθεις σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι’αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».
«Δεν είμαι εγώ που είπα γιοκ στην επικοινωνία με Ερντογάν»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν και «προβληματική» τη ρητορική της Άγκυρας. Ξεκαθάρισε όμως ότι η Αθήνα θέλει να έχει «ανοιχτούς δίαυλους».
«Δεν είμαι εγώ αυτός που “ανατίναξε” την επικοινωνία, δεν είπα εγώ “Ερντογάν γιοκ στην επικοινωνία», ανέφερε.
«Είμαι ανοιχτός να τον συναντήσω, αυτός δεν επιθυμεί συζήτηση μαζί μου. Αλλά τα έχω ξανακούσει, εκτιμώ θα συναντηθούμε πάλι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μετά τη χθεσινή ομιλία όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποκάλυψε» το πακέτο των 21 έκτακτων αλλά και μόνιμων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την περίοδο 2022-2023, σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτησή του στο «Βελλίδειο».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί σειρά ερωτήσεων για κρίσιμα θέματα, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό, οι παρακολουθήσεις κ. ά.
«Γενναία επιδότηση για το φυσικό αέριο»
Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο στην παρούσα στιγμή. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Σας περιγράφω ένα γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη».
«Η Ελλάδα, χάρη σε αυτή τη στήριξη, έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του 2022. Η Ρώμη πχ έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη», είπε.
«Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια», πρόσθεσε.
«Αφενός θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατομμύρια. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και θα δώσουμε ώθηση για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αέρίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, ωστόσο, πως «προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια» και επανέλαβε πως επιδιώκουμε «πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι μόνο του ρωσικού».
«Δεν μπορώ να διανοηθώ πολεμική σύρραξη»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει «μεγάλος προβληματισμός» για τη στάση της Τουρκίας, μιας χώρας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία. «Η Τουρκία εφαρμόζει μια ρητορική νεοεπεκτατική», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ πολεμική σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας, με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία», επισήμανε ο πρωθυπουργίς. Τόνισε όμως ότι αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε καταλυτική απάντηση αφού «γνωρίζει πολύ καλά» την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
«Άνοιγμα» σε Βενιζέλο
Απαντώντας σε ερώτηση για τον Βαγγέλη Βενιζέλο και την κριτική που άσκησε, είπε ότι« μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν». «Τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα μαζί του», τόνισε.
«Τερατογένεση» μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Μέρα25, ΚΚΕ
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως αριθμητικά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Μέρα25 με την ανοχή ή στήριξη του ΚΚΕ είναι εφικτή στην κάλπη της απλής αναλογικής, προσιδιάζει, ωστόσο, σε μία τερατογένεση, που δεν απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού.
Αναφορικά με τον όρο «γυναικοκτονία», είπε πως συμφωνεί με τη χρήση του στο δημόσιο διάλογο, αλλά δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και νομική κατοχύρωση. «Έχουμε πλαίσιο για τις ανθρωποκτονίες και δεν δέχομαι ότι μια γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου», σημείωσε.
Για το μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε».
Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».
Φοιτητική στέγη
Το πρόγραμμα για τους φοιτητές θα γίνει άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας το πρόγραμμα με την επιδότηση του επιτοκίου, την αύξηση του ορίου της Gonden Visa. «Με τη διπλή επιδότηση σε όσους συγκατοικούν αυξάνουμε ζήτηση για μεγαλύτερα σπίτια. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές… Το κράτος έχει οικόπεδα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Θα γλιτώσουμε το κόστος και θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε και εργαλεία που θα κάνουν αυτή τη δράση ακόμα πιο αποδοτική», ανέφερε.
Δείτε σε live stream τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: