Με την επισήμανση ότι η παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής έρχεται, προκειμένου να παράσχει διαβεβαιώσεις σε όλους τους πολίτες ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την υγεία όλων και το ίδιο μεθοδικά εργάζεται και για την ευημερία όλων, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις τομές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός επιστρεπτέας προκαταβολής, ένα μέτρο “εξαιρετικά πετυχημένο που αφορά σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες από τη φύση τους δεν έχουν πρόσβαση ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό”, θα είναι επαναλαμβανόμενος και θα βαίνει ακόμα πιο ενισχυμένος, εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών. “Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα η κυβέρνηση στήριξε με πραγματική ρευστότητα παραπάνω από 220.000 επιχειρήσεις με 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ…Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές…”, επεσήμανε. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχος. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται, για πρώτη φορά, άστεγοι συμπολίτες μας, αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας…
Παράλληλα, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
– Μόλις χθες ανακοίνωσα τη δρομολόγηση διαδικασίας μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι μία πρωτοβουλία παράλληλη με την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών.
– Με την ίδια πίστη υπερασπίζομαι και σήμερα ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνει την οικονομική θωράκιση της χώρας. Ήδη από την άνοιξη το κράτος αποζημιώνει αμέσως όσους πλήττονται, ενώ φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί, τα ενοίκια επιδοτούνται κατά 40%, το πρόγραμμα “συνεργασία” καλύπτει αμοιβές όσων αναγκάζονται να εργαστούν με μειωμένο ωράριο, για να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Και βέβαια 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται ακόμα και μέσα στην κρίση.
– Στις επιχειρήσεις έχουν κατευθυνθεί εννέα δισεκατομμύρια ευρώ και θα φτάσουν τα έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμά μας κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισεκατομμύρια για το 2020 και σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί ακόμα 7,5 δισεκατομμύρια για το 2021, εφόσον είναι απαραίτητο.
– Δυστυχώς απέναντι σε όλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Βλέπω ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία… Είναι πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτά που δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις επί δύο. Αλλά, αυτή η φόρμουλα δεν βοηθάει να χτίσετε αξιοπιστία σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία αναζητεί περισσότερο παρά ποτέ ενότητα και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο.
– Το νομοσχέδιο υπηρετεί έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και αυτός είναι η συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αντοχή, αλλά και στη συνοχή της κοινωνίας. Συνεχίζει με σταθερά βήματα στον δρόμο της κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης. Οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από βάρη. Και ταυτόχρονα να τονώνεται η απασχόληση.
– Γνωρίζουμε ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, προτρέπει τελικά πολλούς νέους να φύγουν στο εξωτερικό και φυσικά ενθαρρύνει και την εισφοροδιαφυγή. Κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και προφανώς και το πορτοφόλι των μισθωτών. Με τη μείωσή τους κατά τρεις μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην πατρίδα μας. Και αυτό είναι κάτι που ωφελεί περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και δύο εκατομμύρια εργαζόμενους… Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις στην πατρίδα μας… Έχουμε μειώσει και τα κέρδη των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος.
– Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Και το ίδιο ισχύει για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από την παράταση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Όσοι, μάλιστα, αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες συνάντησαν δυσκολίες στην εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019, τώρα θα μπορούν να τις αποπληρώσουν σε πέντε δόσεις αντί για δύο δόσεις. Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι.
– Με το νομοσχέδιο, ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για τους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων. Θα χορηγηθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ενώ παρατείνεται και για το Νοέμβριο η δυνατότητα ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με ταυτόχρονη χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης. Όπως και την άνοιξη, έτσι και τώρα, η ρύθμιση αυτή έρχεται να στηρίξει επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία.
– Την κοινωνική στόχευση του νομοσχεδίου πλαισιώνει μία σειρά από διατάξεις που εστιάζουν σε κατηγορίες των συμπολιτών μας… Διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους, ενώ υπάλληλοι του δημοσίου και στρατιωτικοί που πάσχουν από κυστική ίνωση θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 15 έτη υπηρεσίας. Διευρύνεται το πρόγραμμα “Στέγαση και εργασία”. 600 νοικοκυριά αστέγων θα μεταφερθούν σε μισθωμένες εστίες με εξασφαλισμένη εργασία.
– Παρά τις πολλές δυσκολίες, η κυβέρνηση αυτή μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Αλλάζει τη χώρα, μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και κάνει πράξη ό,τι λέει.