Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο οι Έλληνες να πάνε για Πάσχα στο χωριό, όπου το ενδεχόμενο της διασποράς του κορονοϊού θα είναι μεγάλο.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο θεωρεί ασφαλές.
«Ήταν αναπόφευκτο αυτό», σχολίασε για τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού. «Πάνω από το 80% των συμπατριωτών μας φοράνε μάσκα. Στη Βρετανία δεν φορά ούτε το 10% και μπορώ να το επιβεβαιώσω. Κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε επίσης ότι σε εξωτερικούς χώρους, η πιθανότητα διασποράς είναι 18-19 φορές μικρότερη από ότι σε εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο αφού υπάρχει μία μερική χαλάρωση, αλλά δεν είναι μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν».
Από τη Δευτέρα, εκτός από το λιανεμπόριο, ανοίγουν και τα σχολεία. Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε: «Το λιανεμπόριο είναι ελεγχόμενο και γίνεται με click away. Και η μικρή οικονομική δραστηριότητα θα είναι επωφελής για τη χώρα και θα βοηθήσει στην ανεργία. Η ακρίβεια των αυτών των τεστ δεν είναι όπως το μοριακό, όμως αν γίνονται δυο φορές την εβδομάδα μπορούμε να αυξήσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία και γίνεται μια λογική προσέγγιση. Είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα με λιγότερους μαθητές και ρυθμισμένα τα διαλείμματα με μάσκες. Είναι παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και θα πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο. Με αυτές τις ελεγχόμενες συνθήκες και με ανοιχτά τα παράθυρα θα είναι καλύτερες οι συνθήκες».
Μιλώντας για το Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος, λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία και να μην ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι. Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα».
Τέλος, για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε χαρακτηριστικά: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έβγαλε συγκεκριμένες οδηγίες. Η χώρα μας ορθώς ακολούθησε τη Μεγάλη Βρετανία και τα περιστατικά θρόμβωσης είναι ελάχιστα. Δεν υπάρχουν στατιστικά διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι λιγότερα από 100 περιστατικά σε 25 εκατ. εμβολιασμούς».