“Καίνε” οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία παρέχει παραπάνω από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη και, παράλληλα, παραμένει μία από τις κυριότερες πηγές προμήθειας πετρελαίου στη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως τόνισε στην ΕΡΤ3 ο Γενικός Διευθυντής της διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, μετά τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και τα δύο χρόνια της πανδημίας, ήρθε τώρα και η ενεργειακή κρίση να γονατίσει τα νοικοκυριά. Όπως είπε, ήδη από το φθινόπωρο, οι τιμές του φυσικού αερίου στο χονδεμπόριο έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν αποτυπωθεί στα τιμολόγια του τελικού καταναλωτή. Η κατάσταση όμως είναι ακόμη χειρότερη στη βιομηχανία, στην οποία οι λογαριασμοί τριπλασιάστηκαν. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι η τιμή εκτοξεύτηκε από τα 50 λεπτά το 2020, στο 1,40.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναφέρθηκε και στο «πράσινο» υδρογόνο που προβάλλεται ως το καύσιμο του μέλλοντος, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πολλά χρόνια ακόμη για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.
Πριν εξαρτιόμασταν κατά 100 % από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ωστόσο, στην συνέχεια με το υγροποιημένο αέριο και την είσοδο του Αζερμπαϊτζάν στην αγορά, αυτή την στιγμή παρέχει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, παραμένοντας και πάλι όμως μία από τις κυριότερες πηγές προμήθειας πετρελαίου στη Γηραιά Ήπειρο. Η ΕΕ εισάγει φυσικό αέριο και από Νορβηγία, Βρετανία και Ολλανδία αλλά τα αποθέματα των τριών αυτών χωρών εξαντλούνται. Έτσι, η Ρωσία παραμένει ο βασικότερος ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης, καθώς την προμηθεύει με 158 δισ. μετρικούς τόνους φυσικού αερίου.
Ακόμη, το 50% του φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία. Η Γαλλία καλύπτει τον ενεργειακό της εφοδιασμό από την Ρωσία κατά 25%, λόγω του γεγονότος ότι στηρίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην πυρηνική ενέργεια. Η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο αγγίζει το 46%.
Μικρότερες χώρες, όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Φινλανδία και η Λετονία εξαρτώνται ακόμα περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε ποσοστό που υπερβαίνει ακόμη και το 90%. Σημαντική είναι και η εξάρτηση της Ελλάδας. Αντιθέτως, το Ηνωμένο Βασίλειο αντλεί το ήμισυ των ενεργειακών του αναγκών σε φυσικό αέριο από εγχώριες πηγές, ενώ κύριοι προμηθευτές του από το εξωτερικό, είναι η Νορβηγία και το Κατάρ. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η Ισπανία τροφοδοτείται κυρίως από την Αλγερία και τις ΗΠΑ.