Μία λίστα με τα υποψήφια νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, παρουσία του Άκη Σκέρτσου, του Γιώργου Γεραπετρίτη, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα αλλά και οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα του κορονοϊού.
Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού, που επέστρεψε από τη Γλασκώβη, και του Σωτήρη Τσιόδρα. Επί τάπητος θα τεθεί προς συζήτηση η λίστα με τα νέα μέτρα που προτείνονται.
Από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επιβολή lockdown γενικού ή τοπικού, οι ειδικοί προσανατολίζονται στον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων, στην ενίσχυση των ελέγχων αλλά και στην αύξηση του αριθμού των υποχρεωτικών rapid τεστ. Οι νέες παρεμβάσεις δεν θα είναι οριζόντιες, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα εφαρμόζονται στις «κόκκινες» περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιδείνωση που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60, ετών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ήδη αρκετοί βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Τετάρτη οι ανακοινώσεις και η τηλεοπτική παρέμβαση Μητσοτάκη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι λοιμωξιολόγοι αμέσως μετά την σύσκεψη που θα έχουν την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πορεία της πανδημίας, ενώ θα απευθύνει νέα έκκληση προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έξαρση του κορονοϊού. Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν στην Γλασκόβη για την διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να μην χαθεί χρόνος.
Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»
Τα νέα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι η αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων rapid test για τους εργαζομένους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Εκεί αναμένεται να πέσει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν από τους πελάτες το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δεν προχωρούν στην ταυτοποίηση του.
Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση της νόσου με τους ειδικούς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το μέτρο.
Ωστόσο, «αγκάθι» αποτελούν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, στους οποίους βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει αρκετούς καταστηματάρχες να κλείσουν τους συγκεκριμένους χώρους για την προστασία των πολιτών από το κρύο, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει συγκεκριμένη παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους μεικτούς χώρους της εστίασης. Το πιθανότερο σενάριο που επικρατεί είναι να παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος ανοιχτό έτσι ώστε ο χώρος να αερίζεται, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού.