Το πρώτο τρίμηνο φέτος καταγράφεται το 1/4 των θανάτων της πανδημίας και το 1/3 των κρουσμάτων – Καταστροφική η επίπτωση της παραλλαγής που θωρείτο «πιο ήπια»
Η προβολή της παραλλαγής της Όμικρον ως «ήπιας» σε σχέση με την Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων την ώρα που ήταν πολύ πιο μεταδοτική, οδηγεί σήμερα σε μεγάλο αριθμό θανάτων που αυξάνεται, όπως προκύπτει από όσα είπε στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Δυστυχώς», είπε ο κ. Τζανάκης, «εδώ και δέκα ημέρες έχει αρχίσει μία σχετική, ήπια άνοδος των θανάτων. Είχαμε 45-50 τώρα έχουμε 55 κατά μέσο όρο» (σ.τ.σ. με βάση τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνει το OurWorldInData) οι μέσοι ημερήσιοι θάνατοι επταημέρου έχουν ξεπεράσει τους 60).
«Είναι αριθμός μεγάλος, δείχνει την καταστροφική επίπτωση της Όμικρον και της Όμικρον 2, που δεν είναι ήπια παραλλαγή … προσβάλλει πάρα πολύ κόσμο, άρα και πολλούς ευάλωτους, με πολλούς θανάτους. Σε πληθυσμιακό επίπεδο η παραλλαγή αυτή είναι καταστροφική. Το πρώτο τρίμηνο και τις λίγες ημέρες του Απριλίου το 2022 είχαμε 1.910.000 ανακοινωμένες μολύνσεις και περίπου 6.800 θανάτους, δηλαδή τα 2/3 των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας και λίγο λιγότερο από το 1/4 των θανάτων. Δείχνει ακριβώς την καταστρεπτικότητα σε πληθυσμιακό επίπεδο μιας παραλλαγής που φαίνεται να είναι πιο ήπια από τις υπόλοιπες», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού που έχουν περισσότερους θανάτους, αν και τα δημοσιευμένα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτή την θέση. «Δεν είναι φαινόμενο ελληνικό, σε χώρες πολύ καλά εμβολιασμένες, όπως η Δανία, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, παρατηρούνται πολλοί θάνατοι, που υπερβαίνουν τους δικούς μας ανά εκατομμύριο τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είμαστε εμείς που “κυριαρχούμε” στην Ευρώπη αυτή την στιγμή». Ωστόσο, όπως είναι εμφανές, εδώ και ημέρες η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην ΕΕ μεταξύ των 10 χωρών που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.