Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Νόμιμη διακίνηση τσίπουρου και τσικουδιάς ζητούν οι διήμεροι, ανοίγουν τα καζάνια

Από αρχές Οκτωβρίου τα καζάνια άνοιξαν για τους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς στην Κρήτη, ενώ από Δευτέρα (25/10) θα ανοίξουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου στον Τύρναβο. 

Αυτό που ζητάνε οι διήμεροι είναι να ανοίγουν τα καζάνια τους κάθε χρόνο και να μην περιμένουν την απόφαση ότι υπήρξαν καταστροφές στα αμπέλια λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει στην απορρόφηση της παραγωγής οινοστάφυλων και στη νόμιμη διακίνηση τσίπουρου και τσικουδιάς, με παραστατικά και πληρώνοντας τη νόμιμη φορολογία.  

Θυμίζουμε ότι η περσινή απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) ανατρέπει τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα παραπάνω αποστάγματα 6 ευρώ το λίτρο. Η απόφαση αυτή, που θα ισχύσει από 1/1/2022, θα φορολογεί με 1,40 ευρώ το λίτρο αποστάγματος, που με το ΦΠΑ θα φτάνει στα 1,80 ευρώ, από 0,59 ευρώ που είναι σήμερα ο φόρος. 

Όπως δηλώνει ο κ. Στάθης Φραγκιαδάκης, μέλος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου, «ουσιαστικά έχουμε τριπλασιασμό του φόρου για τους διήμερους αποσταγματοποιούς.

Το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τις προτάσεις μας για να ξεκινήσει ο διάλογος. Εμείς ζητάμε για την παραγόμενη ποσότητα που έχουμε δικαίωμα να πουλήσουμε να πληρώνουμε τον φόρο επί της πώλησης (τιμολογίου). Επίσης την ποσότητα που έχουμε από το αποστακτικό δικαίωμα να παράγουμε να την πουλάμε νόμιμα και να φορολογηθούμε. Περιμένουμε απαντήσεις από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο. 

Στο μεταξύ από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην οποία δύνανται οι αμβυκούχοι να υποβάλλουν τη δήλωση συγκομιδής». 
 
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, αναφέρει ότι «κανονικά ανοίγαμε τα καζάνια από 15 Οκτωβρίου αλλά επειδή έπρεπε να κάνουμε κάποιες δηλώσεις ζημιάς στα σταφύλια που υπήρξαν από παγετό και χαλάζια καθυστερήσαμε. Από τη Δευτέρα ξεκινάνε οι δηλώσεις συγκομιδής στην πλατφόρμα και ανάβουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου.

Στον Τύρναβο έχουμε 1.000 οικογένειες διημέρων παραγωγών. Ζητάμε να βρεθεί μόνιμη λύση από την κυβέρνηση και να μπορούμε να βράζουμε στα καζάνια κάθε χρόνο και όχι να περιμένουμε αν υπήρξε ζημιά λόγω παγετού ή χαλαζόπτωσης και τα σταφύλια είναι ακατάλληλα για οινοποίηση. Όπως γνωρίζετε αν δεν έχουμε ζημιές δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα καζάνια. 

Η αγορά δείχνει όμως τα τελευταία χρόνια ότι την παραγωγή σταφυλιών δεν μπορεί να την απορρόφηση και βοηθούν οι διήμεροι. Η ΕΕ μας αναγνωρίζει σαν επάγγελμα αλλά η εθνική νομοθεσία δεν μας αναγνωρίζει. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή. Έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις περιοχές που παράγουν τσίπουρο και τσικουδιά από διήμερους και ζητάμε από την κυβέρνηση να καταθέσει φάκελο για ΠΓΕ ώστε να παράγουμε νόμιμα το προϊόν και να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει. 

Ο παραγωγός βγάζει τα 4 διήμερά του και παράγει νόμιμα 987 κιλά απόσταγμα. Θα το τυποποιούμε σε γυάλινες φιάλες και θα το διαθέτουμε στην αγορά πληρώνοντας την σχετική φορολογία. Περιμένουμε να συσταθεί η ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθεί με τον κλάδο μας». 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ