Σε 2ωρη στάση εργασίας καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 13:00-15:00 στο ΠΑΓΝΗ.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο σαλόνι του νοσοκομείου και ώρα 13:00.
Τι απαιτούν:
- Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες,
- Άμεση χορήγηση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια κλπ.),
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,
- Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Η Λαίκή Συσπείρωση
Την ίδια ώρα η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει πως το νοσοκομείο «δεν κάνει μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό»
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ), ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Η συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό αποτελεί τη φωνή των μαχόμενων υγειονομικών και των ασθενών, σπάζοντας στην πράξη τη σιγή νεκροταφείου, που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των εργαζομένων και η αποκάλυψη των αντεργατικών και «ανθυγιεινών» επιλογών υπουργείου και διοικήσεων.
Ελλείψεις προσωπικού, Επικουρικοί εργαζόμενοι
Στις ανακοινώσεις του διοικητή έγινε αναφορά στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο στο ΠΑΓΝΗ (27 γιατροί και 188 λοιπό προσωπικό).
Οι εκπρόσωποί μας τόνισαν ότι η περίφημη «ενίσχυση» του νοσοκομείου έχει ημερομηνία λήξης και έρχεται να καλύψει προσωρινά αφενός ένα μέρος από τα εκατοντάδες κενά –που υπάρχουν εδώ και χρόνια – και αφετέρου τις νέες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας με τη δημιουργία Μονάδας Αντιμετώπισης Κορονοϊού ,ιατρείου ΤΕΠ για ύποπτα περιστατικά COVID με το άνοιγμα 4 κλινών ΜΕΘ (που ήταν για χρόνια κλειστές). ,με την λειτουργία ημερήσιου τμήματος ρευματολογίας Παράλληλα το τελευταίο οκτάμηνο έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο πάνω από 50 μόνιμοι εργαζόμενοι (με συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις) εκ των οποίων πάνω από 20 είναι νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών και 9 γιατροί .
Οι ελλείψεις προσωπικού φαίνονται και από τη δυσλειτουργία που προκαλείται στα διάφορα τμήματα από την απουσία έστω 1-2 εργαζομένων. Οι νοσηλευτές συχνά δεν μπορούν να πάρουν τα 2 ρεπό την εβδομάδα, οι γιατροί δεν παίρνουν τα περισσότερα ρεπό μετά από ενεργή εφημερία, πολλοί εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να πάρουν 15ήμερη καλοκαιρινή άδεια, ακόμη δίνονται άδειες του 2019, μετά από έκθεση υψηλού κινδύνου οι υγειονομικοί βγαίνουν 7ήμερη και όχι 14ήμερη καραντίνα, έγιναν περικοπές στις άδειες ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κοκ. Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν, αν απολυθούν οι ελαστικά εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη του έτους και τις αρχές του επόμενου.
Απαιτήσαμε να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ τονίσαμε την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε με την ανεπάρκεια ΜΑΠ. Συνήθως δίνεται μία μάσκα ανά βάρδια, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και ακαταλληλότητα γαντιών. Το «μπαλάκι» των ευθυνών πετιέται μεταξύ της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, χωρίς κανείς να δίνει λύση στο πρόβλημα. Η κοροϊδία αυτή, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία υγειονομικών και ασθενών, θα απαντηθεί σύντομα με μαζικές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους.
Ζητήσαμε να εξασφαλιστεί άμεσα επάρκεια σε κατάλληλα ΜΑΠ
Σχετικά με τη συνεργασία με γυναικολόγο με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών
Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με 365 ιδιώτες γιατρούς (53 στην 7η ΥΠΕ), με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, για 2-4 μήνες «για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19». Δηλαδή, με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε σε επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας.
Καταψηφίσαμε την σύμβαση
Προληπτικοί μοριακοί έλεγχοι υγειονομικών
Ενώ αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών, όχι μόνο δεν υποβάλλονται σε μαζικά περιοδικά τεστ για SARS-CoV-2, αλλά δεν ελέγχονται ούτε καν όλοι όσοι επιστρέφουν από άδεια, αφού οι διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ περιόρισαν τις δειγματοληψίες σε όσους εκτιμάται (βάσει ερωτηματολογίου) ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα έκθεσης κατά την απουσία τους, ενώ οι υγειονομικοί δουλεύουν κανονικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό. Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι κάνουν ό,τι προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Τονίσαμε την ανάγκη για προληπτικό μοριακό έλεγχο όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης και την επαφή με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
Ιολογικό και παθαλογοανατομικό εργαστήριο
Εγκρίθηκε πίστωση 32.905,15€ για την αποστολή του 30% των δειγμάτων του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ στο ΕΚΠΑ εξαιτίας της «αδυναμίας έγκαιρης διεκπεραίωσης ιστολογικών εκθέσεων λόγω υποστελέχωσης του εργαστηρίου».
Αντί το κράτος να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μόνιμων γιατρών για τη στελέχωση του Παθ. Αν. εργαστηρίου, ώστε να πραγματοποιείται το σύνολο των ιστολογικών εξετάσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, χρηματοδοτείται η μεταφορά δειγμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθυστερώντας τη διάγνωση των ασθενών και επιβαρύνοντας τους γιατρούς που εργάζονται εκεί.
Αναδείξαμε επίσης ακόμη μια φορά -με αφορμή τη σύμβαση του ΠΑΓΝΗ με εργαστήριο του πανεπιστημίου Κρήτης- το παράδοξο νοσοκομείο αναφοράς να μην κάνει μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 και να πληρώνει άλλους δημόσιους φορείς; (Πανεπιστήμιο ΕΛΚΕΑ ), ενώ υπάρχει η δυνατότητα το τεστ να γίνεται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, αν αυτό στελεχωνόταν, εξοπλιζόταν, και εφοδιαζόταν επαρκώς. Τονίσαμε το γεγονός ότι για το σκοπό λειτουργίας του εργαστήριου το νοσοκομείο προσέλαβε 3 επικουρικούς εργαζομένους που τους μετέφερε στο ιολογικο εργαστήριο του πανεπιστήμιου Τονίσαμε παράλληλα ο οποίος νέος εξοπλισμός θα παρέμενε παρακαταθήκη στο νοσοκομείο για μελλοντική χρήση αποδεικνύεται η κοροϊδία των διοικήσεων, αφού σε πρόσφατη ερώτησή μας για το ζήτημα αυτό προς την 7η ΥΠΕ, αυτή απάντησε ότι δεν ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να γίνεται το τεστ στο νοσοκομείο, ενώ από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ λάβαμε την απάντηση ότι η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα κέντρα γίνεται εξαιτίας της πιστοποίησης που έχουν, την δια ώρα για αυτή τη μεταφορά πληρώνει το νοσοκομείο 4000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ έθεσαν τα αιτήματα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ιολογικού και του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να διαθέτουν επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους για έγκαιρη διενέργεια σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων
Διαγωνισμός για φύλαξη, Δωρεές
Καταψηφίσαμε τη διενέργεια διαγωνισμού για τη φύλαξη του νοσοκομείου, διαφωνώντας στην παραχώρηση υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες, στην επανείσοδο των εργολάβων στο νοσοκομείο και, γενικά, στην επέκταση των ΣΔΙΤ.
Τονίσαμε την ευθύνη του κράτους για την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων δομών υγείας και για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας στις μονάδες υγείας από μόνιμους κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους.
Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, όσο η εφαρμογή τους εγκλωβίζεται στα στενά πλαίσια της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας. Σε αυτό οφείλεται η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων, ΜΑΠ κλπ. στις δημόσιες δομές υγείας. Στόχος είναι το κόστος αναγκών περίθαλψης-πέρα από κάποιες στοιχειώδεις παροχές που καλύπτονται από το κράτος- να μετακυλίεται σταδιακά στους ίδιους τους ασθενείς.
Υποστηρίζουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στελεχωμένο πλήρως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα εξοπλισμένο και επαρκώς εφοδιασμένο με ΜΑΠ και λοιπό υγειονομικό υλικό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών»