«Θλιβερή μέρα για το Δικαστήριο και για τη χώρα που αφαίρεσετο συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις ο Τζο Μπάιντεν. H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε την ιστορική συνταγματική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει να μην ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ, όπως και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η υγεία και η ζωή» των γυναικών στις ΗΠΑ «βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο», ενώ οι φτωχότερες γυναίκες θα υποστούν το χειρότερο πλήγμα.
«Δεν τελείωσε η μάχη» διεμήνυσε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Μην κάνετε λάθος, αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα μιας σκόπιμης προσπάθειας επί δεκαετίες για να ανατρέψουν την ισορροπία του νόμου μας» τόνισε ο Μπάιντεν.
«Είναι μια συνειδητοποίηση μιας ακραίας ιδεολογίας και ένα τραγικό λάθος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την άποψή μου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τρεις δικαστές δικής του επιλογής.
«Το δικαστήριο έκανε ό,τι δεν έχει ξανακάνει, αφαιρεί ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Η απόφαση του δικαστηρίου να το κάνει θα έχει πραγματικές και άμεσες συνέπειες», είπε.
«Πιστεύω ότι η Ρόου εναντίον Γουέιντ ήταν η σωστή απόφαση», είπε. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «γυρίζει κυριολεκτικά την Αμερική 150 χρόνια πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.
«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή… είναι να αποκαταστήσει το Κογκρέσο την προστασία του Ροόυ εναντίον Γουέιντ ως ομοσπονδιακό νόμου. Καμία εκτελεστική ενέργεια από τον πρόεδρο δεν μπορεί να το κάνει αυτό» ξεκαθάρισε.
«Και αν το Κογκρέσο, όπως φαίνεται, δεν έχει τις ψήφους για να το κάνει αυτό τώρα, οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Αυτό το φθινόπωρο, πρέπει να εκλέξετε περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους που θα επιτρέψουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει ξανά στον ομοσπονδιακό νόμο» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
O Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μην υπάρξουν βιαιότητες λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει το «θεμελιώδες δικαίωμα» των γυναικών να ταξιδεύουν από πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις σε εκείνες που τις επιτρέπουν, δεσμευόμενος επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών σε φάρμακα.
«Έτσι για μια γυναίκα που ζει σε μια πολιτεία που περιορίζει τις αμβλώσεις, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν την εμποδίζει να ταξιδέψει από την πολιτεία καταγωγής της στην πολιτεία που το επιτρέπει. Δεν εμποδίζει έναν γιατρό σε αυτήν την πολιτεία να τη θεραπεύσει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές ότι οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε άλλη πολιτεία για να αναζητήσουν φροντίδα που χρειάζονται», είπε.
«Εάν οποιοσδήποτε κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος — υψηλός ή χαμηλός — προσπαθήσει να παρέμβει σε μια γυναίκα που ασκεί το βασικό της δικαίωμα να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτήν την βαθιά αντιαμερικανική επίθεση» προειδοποίησε.
Δεσμεύθηκε επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών σε φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA και αντισύλληψη.
Ορισμένες πολιτείες λένε ότι «θα προσπαθήσουν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σοβαρά την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «οι εξτρεμιστές κυβερνήτες και οι νομοθέτες των πολιτειών προσπαθούν να μπλοκάρουν την αλληλογραφία ή να ψάξουν το ντουλάπι φαρμάκων ενός ατόμου» είναι «λανθασμένες και ακραίες και εκτός επαφής με την πλειοψηφία των Αμερικανών».
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ακόμα ότι οι οργανώσεις υγείας έχουν πει ότι «περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, η μητρική θνησιμότητα θα αυξηθεί στην Αμερική». Διαβεβαίωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα διασφαλίσει ότι τα φάρμακα είναι διαθέσιμα «στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου προετοιμαζόταν εδώ και μήνες για να απαντήσει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία είχε προεξοφλήσει. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να αποκαταστήσει το πανεθνικό δικαίωμα στην άμβλωση.
Το Δικαστήριο, με πλειοψηφία 6-3, επικύρωσε έναν νόμο της πολιτείας του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίοδο 15 εβδομάδων. Η ψηφοφορία για την ανατροπή του Ρόου ήταν 5-4, με τον ανώτατο δικαστή Τζον Ρόμπερτς να διαφοροποιείται, λέγοντας ότι θα είχε υποστηρίξει τον νόμο του Μισισιπή, αλλά δεν θα είχε κάνει το πρόσθετο βήμα της εξάλειψης του προηγούμενου νόμου.
Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική συνταγματική απόφαση (Ρόου εναντίον Γουέιντ), κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση επέκρινε με σφοδρότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα.
Από πλευράς της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι η «σκληρή απόφαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι εξωφρενική και σπαρακτική.
«Σήμερα, το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Ανώτατο Δικαστήριο πέτυχε τον σκοτεινό και ακραίο στόχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να αφαιρέσει από τις γυναίκες το δικαίωμα να λαμβάνουν οι ίδιες αποφάσεις για την αναπαραγωγική τους υγεία. Εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της υπερπλειοψηφίας τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Αμερικανίδες έχουν σήμερα λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους», τονίζει η Πελόζι σε δήλωσή της.
Η πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να «κατοχυρώσουν τη Ρόου v. Γουέιντ στο νόμο». «Αυτή η σκληρή απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών είναι στην ψηφοφορία αυτού του Νοεμβρίου» διεμήνυσε.