Για τις ανακοινώσεις που γίνουν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των υγεινομικών μίλησε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως ανέφερε οι υγεινομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα.
Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε θα ανακοινωθεί η 3η δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ενώ υπογράμμισε πως ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για την επιλογή να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρρύμε. «Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους» είπε ενδεικτικά.
Τόσο η κα Παγώνη όσο ο κ. Καπραβέλος τόνισαν στην εκπομπη Καλημέρα πως με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, η κα Παγώνη εξέφρασε τον προβλήματισμό των ειδικών για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά και δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση με το άνοιγμα των σχολείων.
Η ίδια ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21% και έκανε έκκληση στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση για την εξέλιξη του κορωνοιού τα Χριστούγεννα αρχές Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου.
Με αυτή την νόσο δεν ξεμπλέκουμε εύκολα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας, το τείχος ανοσίας, τις ηλικιακές ομάδες που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και για το άνοιγμα σχολείων μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μέσα από την μονάδα Covid του Νοσοκομείου Λαικό.
Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδια
Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.
Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Play Video
Τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα: Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία
Φοβάμαι τους πενηντάρηδες
Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.
Το 85% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι: Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί
Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.
Το τείχος ανοσίας το πολύ 65%
Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε
Το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς τον ιό
Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.
Ερωτηθείς για όσους λένε ότι τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του ο ίδιος απαντά πως δεν έκανε ποτέ κάτι με πρόθεση, πως έχει μια γνώμη που την λέει είτε είναι ευχάριστη, είτε όχι και ότι ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα όπως πολιτικά κλπ που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς για να λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε ενδεικτικά.