«Παραμένει άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν από πέρυσι έχουν πάρει πολλαπλάσιες χρεώσεις, αδικαιολόγητα μεγάλες. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, με εντονότατες διαμαρτυρίες των θιγομένων», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.
Απέδωσε την εξέλιξη αυτή κατά ένα μικρό μερίδιο στην πιθανότητα λαθών που μπορεί να υπάρχουν, αλλά κυρίως σε τρεις παράγοντες. «Πρώτον διότι σε πολλές περιοχές είχαμε πολύ μεγάλες, δραματικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. 50%, 60%, 70%, 80%. Στο λεκανοπέδιο έχουμε αυξήσεις της τάξης του 80%, του 90% και του 100%. Χαρακτηριστικά, στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ ήταν η τιμή ζώνης 1.850 ευρώ το μέτρο και πήγε στα 3.600 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο διπλάσιο, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα δεδομένα της πραγματικότητας και της αγοράς. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου – του γενικευμένου φόρου πάνω στο σύνολο της περιουσίας – συνοδεύτηκε από άλλα δυο μέτρα. Το πρώτο είναι ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που υπερβαίνει τις 300.000 υπόκειται – ανεξάρτητα αν ανήκει σε έναν ή σε πολλούς – σε μια φορολόγηση παρόμοιου τύπου με τον παλαιό συμπληρωματικό φόρο, αλλά πολύ χειρότερη. Σαν ένας πρόσθετος φόρος ο οποίος επιβάλλεται εάν η συνολική αξία της περιουσίας του ιδιοκτήτη υπερβαίνει τις 500.000», εξήγησε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένας άλλος φόρος με μια κλιμάκωση 5%, 10%, 15% και 20%, σε όλες τις περιουσίες που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ. «Έτσι λοιπόν όπου συνδυάζονται και τα τρία – αύξηση αντικειμενικών αξιών, περιουσιακό στοιχείο άνω των 300.000 και περιουσία άνω των 500.000 – εκεί εκτοξεύεται η φορολογική επιβάρυνση και οι άνθρωποι που υπόκεινται σε αυτή την κατηγορία πληρώνουν αυτά που γλίτωσαν όλοι οι υπόλοιποι. Είναι δηλαδή μια μετάθεση του φορολογικού βάρους με έναν τρόπο μηχανικό και πάρα πολύ άδικο, πάνω σε ανθρώπους που φορολογούνται πλέον εντελώς άνισα με ίδιους φορολογούμενους», υποστήριξε ο κ. Παραδιάς.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι δεν λαμβάνεται η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, δηλαδή το εισόδημα του σε σχέση με την περιουσία του, λέγοντας ότι αυτό δεν λαμβανόταν υπόψιν ποτέ, μόνο στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ επειδή «είχαμε επιμείνει και υπήρχε μια έκπτωση 20% στα ξενοίκιαστα ακίνητα». «Έμμεσα εκεί λοιπόν λαμβανόταν υπόψιν ότι το ακίνητο ήταν απρόσοδο, αλλά μετά από 2-3 χρόνια καταργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αποτέλεσμα είτε το ακίνητό σου είναι προσοδοφόρο, είτε είναι απρόσοδο, είτε μπορεί να πουληθεί, είτε δεν μπορεί να πουληθεί, είτε έχεις 5 συγκληρονόμους με τους οποίους δεν μπορείς να συνεννοηθείς, είτε δεν έχεις εισόδημα, όλα μπαίνουν στον ίδιο κορβανά και βγάζουν φορολογικές υποχρεώσεις κάθε χρόνο οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από μια ευρεία κλίμακα ανθρώπων, των οποίων το έγκλημα στη ζωή τους ήταν ότι οι αποταμιεύσεις τους κατευθύνθηκε σε ιδιωτική ακίνητη περιουσία», υπογράμμισε.
Ειδικά για το θέμα της φοροδοτικής ικανότητας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων διευκρίνισε ότι «συμπεριλαμβάνεται μόνο έμμεσα, δηλαδή εάν κάποιος έχει πάρα πολύ μικρή περιουσία και επομένως θεωρείται ότι έχει και μικρό εισόδημα, και για αυτό υπάρχουν μειωτικοί συντελεστές στα πολύ μικρά ακίνητα». «Αυτό που έγινε τώρα είναι ότι οι πολύ μικρές φορολογικές υποχρεώσεις, έγιναν μικρότερες. Δεν λύθηκε όμως το πρόβλημα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγιστοποιήθηκε, όπου οι φορολογικές υποχρεώσεις ήταν μεγάλες και γίνονται πολύ μεγαλύτερες, όχι δυσβάσταχτες αλλά αβάσταχτες», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Παραδιάς είπε ότι δίκαιος ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπάρξει μόνο εάν θεσπιστεί ένας κύριος φόρος για κάθε ακίνητο «και δεν υπάρχει κανενός είδους συμπληρωματικός φόρος, πρόσθετος φόρος, κανενός είδους τρικ ή αλχημεία που να προσαυξάνει τον βασικό φόρο επί του ακινήτου». «Δηλαδή τώρα βγάλαμε τον συμπληρωματικό φόρο και βάλαμε άλλα δυο “παράθυρα” που έχουν καταστροφικά αποτελέσματα σε μια σειρά από ανθρώπους οι οποίοι συμβαίνει να έχουν ένα οικόπεδο αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο. Επειδή ένα οικόπεδο δεν “κόβεται” σε κομμάτια, όπως μια πολυκατοικία όπου κάθε διαμέρισμα μπορεί να είναι κάτω από 400.000, αλλά το οικόπεδο έχει αντικειμενική 700.000, όσοι έχουν το οικόπεδο αυτό την τρώνε στο κεφάλι επειδή η περιουσία τους υπερβαίνει τις 400.000», συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αυξήσεις πάνω από 40% στις αντικειμενικές αξίες σε κάποιες περιοχές, διότι οι ανατιμήσεις αυτές στις τιμές ζώνης βασίστηκαν σε στοιχεία προ του κορονοϊού, «σε μια περίοδο όλοι πιστεύαμε ότι το αύριο θα είναι δραματικά καλύτερο από το χθες», ενώ μετά τα lockdown, «τα στοιχεία αυτά δεν επαληθεύονται από την πραγματικότητα». «Σε κάθε περίπτωση επειδή κάποιοι σε μια περιοχή κάνουν κερδοσκοπία, πουλάνε και αγοράζουν, όλοι οι υπόλοιποι που έχουν στο σπίτι τους, την περιουσία τους στην ίδια περιοχή, αλλά δεν συμμετέχουν σε κανένα αλισβερίσι αγορών και πωλήσεων, να βαφτίζονται εκατομμυριούχοι και να φορολογούνται. Εντελώς παράλογο. Έχουμε μια αδικία σε ανθρώπους που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι», δήλωσε.
«Με μια φόρμα που αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας ζητάμε από τα μέλη μας να μας στείλουν τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να τις αξιολογήσουμε γιατί έχουμε σαφέστατη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας των πολιτών», συμπλήρωσε.
«Για παράδειγμα δυο πολίτες που έχουν ο καθένας περιουσία ενός εκατομμύριου, αυτός που έχει ένα διαμέρισμα του ενός εκατομμυρίου θα πληρώσει πολλές φορές περισσότερο φόρο από αυτόν που έχει 10 διαμερίσματα των 100.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες οι διαμαρτυρίες θα φτάσουν στα κυβερνητικά “αυτιά” και θα καταλάβουν ότι είναι λάθος. Προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε για να καταλάβουν ότι πρέπει να ξαναδούν τις αντικειμενικές σε ορισμένες περιοχές και να ξαναδούν τον συντελεστή για τα περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τις 400.000 που οδηγεί σε συντριπτικά φορολογικά βάρη, ανθρώπους που δεν το περίμεναν», κατέληξε ο κ. Παραδιάς.