Το έθιμο επιβάλει την Μεγάλη Πέμπτη να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά που θα τσουγκρίσουμε μετά από την Ανάσταση.
Tips για να είναι τα αυγά έτοιμα για βάψιμο
- Παραγγέλνετε άσπρα αυγά, στα οποία το χρώμα πιάνει καλύτερα.
- Πριν βράσετε τα αυγά, πλένετε το τσόφλι με σφουγγαράκι και απαλές κινήσεις για να μην μείνει λεκές στο τελικό αποτέλεσμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν πλένονται, τα αυγά χαλάνε πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό τα πλένουμε πάντα την τελευταία στιγμή.
- Τα αυγά όταν θα μπουν στην κατσαρόλα πρέπει να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Η κατσαρόλα πρέπει να να χωράει ακριβώς τα αυγά σε μονή σειρά για να μην «συγκρούονται» όσο βράζουν.
- Στον πάτο της κατσαρόλας τοποθετείτε ένα βετέξ ή ένα πανί που δεν βγάζει χρώμα κι εκεί πάνω ακουμπάτε τα αυγά.
- Βράζετε για περίπου 10-20 λεπτά, ανάλογα με το γούστο, σε πολύ χαμηλή φωτιά – ίσα ίσα να βλέπετε τις μπουρμπουλήθρες να σκάνε στην επιφάνεια του νερού.
- Αφαιρείτε τα αυγά από την κατσαρόλα με προσοχή, τα σκουπίζετε ώστε να φύγει οποιαδήποτε ακαθαρσία σας ξέφυγε την πρώτη φορά και ελέγχετε ότι δεν έχουν ραγίσει.
Βάψιμο αυγών με τον συμβατικό τρόπο
- Σε μια λεκανίτσα διαλύετετη βαφή σε νερό στη θερμοκρασία που αναγράφεται στη συσκευασία, προσθέτετε το ανάλογο ξύδι, και τοποθετείτε τα αυγά.
- Ελέγχετε το χρώμα στον χρόνο που υποδεικνύει ο κατασκευαστής -βλέπετε οδηγίες χρήσεως στη συσκευασία.
- Με τρυπητή κουτάλα ανασηκώνετε τα αυγά και τα μεταφέρετε σε σκεύος -αν έχετε κρατήσει τις αυγοθήκες, ακόμα καλύτερα- για να κρυώσουν.
- Λαδώνετε ένα μαλακό πανάκι και γυαλίζετε τα αυγά.
Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής
- Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής διατίθενται πλέον παντού, ακόμα και στα σουπερμάρκετ.
- Ο λόγος για να τα προτιμήσετε είναι οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας με τις οποίες παρασκευάζονται, επειδή προορίζονται για να φαγωθούν. Με αυτά βάφουμε τη ζαχαρόπαστα που χρησιμοποιούμε για διακόσμηση σε τούρτες και γλυκίσματα κι επίσης τα παγωτά, τις καραμέλες, τις τσίχλες, τα γλειφιτζούρια και τα αναψυκτικά.
- Αν επιλέξετε να βάψετε τα αυγά με βαφές ζαχαροπλαστικής, θα ακολουθήσετε κανονικά τις συμβουλές μας για την προετοιμασία των αυγών και στη συνέχεια τις οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στη συσκευασία.