Εξασθενημένος αποχωρεί σήμερα από την Αττική και λίγο αργότερα από τη χώρα ο «Μπάλλος», το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική, δοκιμάζοντας αντοχές και υποδομές αλλά και τον βαθμό συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Γεγονός για το οποίο εκφράζει την ικανοποίησή του ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Όχι μόνο άντεξαν αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές, παρά την «ευαισθησία» των υδρολογικών λεκανών στα κατάντη των απογυμνωμένων από τις πυρκαγιές βουνοπλαγιών.
Χαρακτηρίζει ακραία την ποσότητα της συσσωρευμένης νεροποντής, σημειώνοντας ότι όση έπεσε σε οκτώ ώρες, ισούται με το 1/3 του μέσου όρου της ετήσιας βροχής στην Αττική Γη. Ποσότητα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εν λόγω λεκάνες, όπως διευκρινίζει, καθώς η ανυπαρξία ριζικού συστήματος διευκολύνει την απορροή των νερών και των φερτών υλικών από τα ανάντη προς τα κατάντη, με τις γνωστές συνέπειες των πλημμυρισμένων, ορμητικών χειμάρρων.
Τα ρέματα ανταποκρίθηκαν αμέσως στη νεροποντή
Ο περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι αποφεύχθηκαν αυτά τα φαινόμενα και ότι «τα ρέματα «ανταποκρίθηκαν άριστα», χάρη στη σωστή προετοιμασία και τους εντατικούς καθαρισμούς που προηγήθηκαν με ταυτόχρονη παρακολούθησή τους, μέσω του νεοσύστατου και αποτελεσματικού, όπως απεδείχθη, Παρατηρητηρίου Ρεμάτων.
Σημείωσε ότι διατέθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ για τους καθαρισμούς, ενώ ακόμη 24 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τον καθαρισμό των φρεατίων.
Για τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός αστικού ιστού ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει αναγκαία και την προσοχή των ιδιωτών για την απόφραξη των σιφωνίων από τα συρόμενα «φερτά» σε μεγάλες ποσότητες απορροής ομβρίων.
Αναφορικά με αυτά που σημειώθηκαν στην εκβολή του Ιλισού επί της Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και τον φόβο για πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού -λόγος για τον οποίο διεκόπη η κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες-, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α’ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο.
Οι δύο ποταμοί διαθέτουν υπερσύγχρονους συλλεκτήρες απορροής και ένα άψογο στραγγιστικό σύστημα, το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, σημείωσε ο Γ. Πατούλης.
Ανυπόστατοι οι φόβοι για υπερχείλιση του Κηφισού
Ειδικότερα για την πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση στη Λ. Ποσειδώνος, ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος, Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στον τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος, Θανάσης Κατσιγιάννης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προέκυψε εξαιτίας «των αναχωμάτων που είχε τοποθετήσει η ανάδοχος εταιρεία προκειμένου να προστατέψει το εργοτάξιο. Ο όγκος του χώματος δεν επέτρεψε την απορροή του νερού, με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει πίσω στην κοίτη». Ωστόσο, προσθέτει, στο σημείο αυτό υπάρχει ένας εξαιρετικός μηχανισμός απάντλησης, ο οποίος λειτουργεί ακόμα και τώρα χωρίς καμία διακοπή.
Αναφορικά με τους φόβους για υπερχείλιση του Κηφισού αλλά και των ρεμάτων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο κ. Κατσιγιάννης τους χαρακτήρισε «ανυπόστατους» λόγω «υπερεκτιμημένης πρόγνωσης του συντελεστή επιφανειακής απορρόφησης (70 αντί 20 ), καθώς «η ένταση της νεροποντής εκδηλώθηκε σε μεγάλες επιφάνειες».
Ικανοποιημένος από την ευχάριστη «διάψευση» των μετεωρολογικών προβλέψεων περί «υψηλής έντασης και κατά τις πρωινές ώρες» εμφανίστηκε το μεσημέρι και ο περιφερειάρχης, ευρισκόμενος με όλο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από το τελευταίο κύμα της κακοκαιρίας. Σημείωσε ότι όλος ο μηχανισμός ήταν σε επιφυλακή από προχθές το βράδυ και ότι συνέδραμε με 80 μηχανήματα και προσωπικό, δήμους, Πυροσβεστική, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και Τροχαία.
Τέλος, εξήρε τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας την αναγκαιότητα περεταίρω συνεργασίας με τον κρατικό μηχανισμό για την ολιστική αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως οι συλλεκτήρες του Κηφισού, του Σαρανταπόταμου κλπ.
Εισαγγελική έρευνα για τις αιτίες που βυθίστηκε το λεωφορείο του ΟΣΥ
Τις αιτίες για τον εγκλωβισμό σε μεγάλη ποσότητα νερού και εν συνεχεία την βύθιση, αστικού λεωφορείου σε γέφυρα στο ύψος του Ιδρύματος “Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος” θα αναζητήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών με έρευνα που ξεκινά.
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν σε εγχώρια και διεθνή μέσα Ενημέρωσης με τους επιβάτες του πλημμυρισμένου οχήματος, κάτω από γέφυρα στην παλαιά Λεωφόρο Ποσειδώνος, να προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό περπατώντας μέσα σε νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, για να σωθούν και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.
Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου αναλαμβάνει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του πλημμυρικού φαινομένου στο επίμαχο σημείο. Ο εισαγγελέας έχει εντολή να λάβει καταθέσεις ώστε να διακριβωθεί μεταξύ άλλων αν είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από κάθε αρμόδιο φορέα και αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.
Το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς- Βούλα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΥ : “στις 14:45 στη γέφυρα της παλιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Πειραιά (στο ύψος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”) και ενώ το όχημα εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιό του, εφόσον δεν υπήρχε απαγόρευση διέλευσης, μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλος όγκος υδάτων από τα παρακείμενα έργα άρχισε να πλημμυρίζει τη γέφυρα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα του οχήματος. Άμεσα και με ψυχραιμία, ο οδηγός αποβίβασε τους επιβάτες και ενημέρωσε την Πυροσβεστική, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της Εταιρείας”.
Σύμφωνα με τους φωτορεπόρτερ που κατέγραψαν το περιστατικό, το όχημα είχε περισσότερους από εικοσιπέντε επιβάτες τους οποίους ανέμενε να αποβιβαστούν ο οδηγός του οχήματος που κατέβηκε τελευταίος και ενώ το νερό είχε βυθίσει το μισό όχημα.