Στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών οδηγείται το πρωί η μητέρα των τριών παιδιών που πέθαναν στην Πάτρα, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης η Ρούλα Πισπιρίγκου θα το περάσει στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ και την Πέμπτη στις 11:00 θα οδηγηθεί τον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η κατηγορούμενη παραμένει σιωπηλή, έως αυτή την ώρα τουλάχιστον, και δεν απαντά σε καμία ερώτηση των αστυνομικών.
Το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί της 9χρονης Τζωρτζίνας κατέθεσαν στους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ότι δεν έδωσαν ποτέ την ψυχοδραστική ουσία κεταμίνη, που χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική, η οποία ανιχνεύθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της, καθώς και η επιβεβαίωση από ιατροδικαστή, άνοιξαν τον δρόμο για τη διαλεύκανση του θανάτου της.
Tα 9 επεισόδια
Τα συνολικά εννέα επεισόδια της Τζωρτζίνας, του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας Πισπιρίγκου στην Πάτρα, ίσως οφείλονται σε χορήγηση κεταμίνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, με τη βοήθεια των ιατροδικαστών και την ανάλυση του εργαστηρίου του ΑΠΘ, στο αίμα της Τζωρτζίνας, του τελευταίου κοριτσιού που πέθανε στην Πάτρα, ανιχνεύθηκε η ουσία κεταμίνη και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Η κεταμίνη εξαφανίζεται σε 20 λεπτά από ζωντανούς οργανισμούς
Πιο συγκεκριμένα, στον οργανισμό του άτυχου παιδιού, οι ποσότητες κεταμίνης ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η κεταμίνη εξαφανίζεται από ζωντανούς οργανισμούς μέσα σε μιάμιση ώρα περίπου, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι αυτός που το χορηγούσε στο παιδί το γνώριζε.
Συμπεραίνεται, λοιπόν, πως η μεγάλη ποσότητα κεταμίνης που «έδειξαν» οι τοξικολογικές εξετάσεις θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τον θάνατο της Τζωρτζίνας μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά.
Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που φαίνεται να χορηγήθηκε η συγκεκριμένη ουσία, στο δωμάτιο του Νοσοκομείου «Παίδων» φέρεται να βρισκόταν μόνο η 33χρονη μητέρα του κοριτσιού, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Ωστόσο, επειδή το παιδί πέθανε, η κεταμίνη που βρισκόταν στο αίμα παρέμεινε στον οργανισμό και έτσι το εργαστήριο του ΑΠΘ κατάφερε, μέσω της ανάλυσής του, να την εντοπίσει. Πρόκειται, λοιπόν, για το εύρημα που άλλαξε τα πάντα, γιατί η κεταμίνη δεν περιλαμβανόταν στα φάρμακα που λάμβανε το παιδί.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η κεταμίνη προκαλεί σπασμούς. Έτσι, τα συνολικά εννέα επεισόδια της Τζωρτζίνας ενδεχομένως οφείλονταν σε χορήγηση κεταμίνης. Επομένως, είναι πιθανό να έγιναν εννέα απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος της 9χρονης Τζωρτζίνας. Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ του Alpha, μάλιστα, μέσα στην κεταμίνη υπάρχουν και ουσίες που περιέχονται στο χάπι του βιασμού.
Τι είναι η κεταμίνη
Η ουσία κεταμίνη, που βρέθηκε στο αίμα του τρίτου κατά σειρά παιδιού που έφυγε από τη ζωή, δρομολόγησε τις ραγδαίες εξελίξεις στο «θρίλερ» της Πάτρας.
Η κεταμίνη είναι αναισθητική ουσία που χρησιμοποιείται μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο, ενώ χορηγείται κυρίως για κτηνιατρικούς λόγους.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο iefimerida.gr, είπε: «Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται συνήθως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό. Θα πρέπει πλέον να αξιολογηθεί κατά πόσο συνέβαλε στον θάνατο, δηλαδή πρέπει να εξεταστούν τα επίπεδα που χορηγήθηκαν. Θα πρέπει να εξεταστεί, δηλαδή, αν η χορήγηση της κεταμίνης προκάλεσε τον θάνατο ή αν συνέβαλε σε αυτόν με τη δράση της στον οργανισμό. Θα φανούν αυτά από τις τοξικολογικές εξετάσεις».
«Πάντως, και στον τρίτο θάνατο έχουμε έναν εξωγενή παράγοντα που τον προκάλεσε. Έτσι, είμαστε πιο κοντά στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας», εξηγεί.
Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι δόθηκε εντολή από την Εισαγγελία Αθηνών για μεταφορά της 33χρονης μητέρας από την Πάτρα στην Αθήνα. Αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας Πισπιρίγκου στην Πάτρα, μπήκαν με τη μητέρα σε ένα μαύρο βαν και την οδήγησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε πως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος είχε ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου, για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Κατά συνέπεια, η 33χρονη συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η κατηγορούμενη βρίσκεται στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου και θα περάσει το βράδυ, προκειμένου να οδηγηθεί αύριο ενώπιον του εισαγγελέα.
Ανάρτηση Θεοδωρικάκου
Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τοποθετήθηκε σχετικά με τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Στην πρωτοφανή υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε με επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, σε πλήρη συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Η υπόθεση ασφαλώς συγκλονίζει το πανελλήνιο. Από εδώ και πέρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πάτρα: Λαοθάλασσα οργής στο σπίτι της Πισπιρίγκου
Αναβρασμός επικράτησε από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στη γειτονιά όπου διαμένει η οικογένεια Πισπιρίγκου στην Πάτρα, από την ώρα που είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση του θανάτου των τριών μικρών παιδιών.
Σταδιακά, άρχισε να συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, με την κατάσταση να γίνεται έκρυθμη. Ενδεικτικό είναι ότι πλήθος κόσμου επιχείρησε να λιντσάρει τη μητέρα της Ρούλας Πισπιρίγκου, που προσπαθούσε να μπει στο σπίτι.
Οι πολίτες χτυπούσαν τις πόρτες του σπιτιού, ζητώντας από όσους βρίσκονται μέσα να βγουν έξω και να απολογηθούν για τους θανάτους των τριών παιδιών.
«Ικανή να σκοτώσει κι άλλους»
Σύμφωνα με πληροφορίες στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας εντοπίστηκε σε πολύ μεγάλη ποσοσότητα τοξική ουσία. Οι γιατροί δε, που κατέθεσαν είπαν ότι δεν χορήγησαν ποτέ στο παιδί αυτή την ουσία.
Ο εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από ανακριτή με το σκεπτικό ότι «αν σκοτώσεις το παιδί σου είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους».
Στην 33χρονη μητέρα έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο.
Η δίωξη αφορά στην υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας, καθώς η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των άλλων δύο παιδιών συνεχίζεται.
Φόβος για απόπειρα αυτοκτονίας
Η επίσπευση των διαδικασιών φέρεται να έγινε μετά από πληροφορίες ότι η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, έχει κλονιστεί μετά τις αποκαλύψεις και πιθανώς να προέβαινε σε απόπειρα αυτοκτονίας.