Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την υπόθεση Λιγνάδη εξέφρασε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Ήταν μια ατυχής έκφραση», σχολίασε η Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση για την Μενδώνη η οποία σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Δημήτρη Λιγνάδη.
«Αυτό το κρίνει η δικαιοσύνη», πρόσθεσε η κ. Πελώνη μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Συνεχίζοντας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός δεν συνιστά λόγο αποπομπής».
«Η κυβέρνηση στηρίζει την κ. Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη είναι μία καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού», συνέχισε.
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το λόγο που η κυβέρνηση μόλις μία εβδομάδα απέδωσε σε προσωπικούς λόγους την παραίτηση Λιγνάδη από την στιγμή που είχε ήδη κατατεθεί μήνυση για την δράση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η κ. Πελώνη απάντηση πως «ο υπό κατηγορία πλέον κ. Λιγνάδης εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του στην επιστολή του η οποία έγινε αμέσως δεκτή».
«Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων», ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό, να μη φοβηθεί», τόνισε.
Και πρόσθεσε «Η έκρηξη του μίτου στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο ‘Σπάσε τη σιωπή’ που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».
Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».
Όπως είπε η κ. Πελώνη «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».