«Πετάει» η τιμή της βενζίνης, με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην Κρήτη, να προκαλούν προβληματισμό καταναλωτών, πρατηριούχων, αλλά και επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών του Νομού Γιάννης Δρακακάκης, η μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα Τετάρτη κινείται στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,93 και το υγραέριο στο 1,23.
Η ανησυχία αυξάνεται, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακακάκης, «οι αναλυτές από πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εκτιμούν ότι η αμόλυβδη θα φτάσει στα 2,5 ευρώ».
Παράλληλα, ο κ. Δρακακάκης χαρακτήρισε «καταστροφικά» τα σχέδια για ενεργειακό «lock down» που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη, αφού κάτι τέτοιο, θα ισοδυναμούσε -όπως υποστηρίζει- με “πλήρη κατάρρευση της τουριστικής, αγροτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας”.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις που έδωσε για την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης εκτός του ότι προκάλεσε αρκετά προβλήματα ουσιαστικά εξανεμίστηκε από τις νέες αυξήσεις που σημειώθηκαν.
«Υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να το δει γιατί όλες οι επιδοτήσεις που έχει δώσει στο πετρέλαιο κίνησης τόσο με την ηλεκτρονική κάρτα όσο και στα πρατήρια έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις. Η τιμή έφαγε ότι επιδότηση έχει δοθεί», υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, μιλώντας στο cretapost.gr ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι πρατηριούχοι: «Το μέτρο με την ηλεκτρονική κάρτα δημιούργησε πολλά προβλήματα τόσο στους καταναλωτές όσο και στα πρατήρια. Δεν μπορούσαν να περάσουν τις κάρτες, δεν είχαν την εφαρμογή. Οι εργαζόμενοί μας προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους, οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις βρίζανε γιατί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα».
Μόνη λύση
Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση αν η κυβέρνηση λάβει αυτή την απόφαση.
«Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά ημίμετρα. Θα πρέπει να δει σοβαρά το θέμα. Για να καταλάβετε θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ας πάρουμε την βενζίνη: Από 700 ευρώ που έχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αν κατέβαινε στα 500 ευρώ και μείωνε – για λίγο καιρό – το ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα η τιμή της βενζίνης θα ήταν στο 1,65 ευρώ το λίτρο. Θα είχε απορροφηθεί όλη η αύξηση και όλη η Ελλάδα θα έπαιρνε ανάσα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές η κίνηση έχει ανέβει.
«Υπάρχει κίνηση εξαιτίας και της τουριστικής σεζόν που έχει ανοίξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 2019», τόνισε σχετικά ο κ. Σαμόλης.